Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fossil av jättepingvin hittad i Nya Zeeland

Ett nyupptäckt fossil av en enorm pingvin av människostorlek har hittats i Nya Zeeland. Forskarna kallar pingvinen "monsterfågel".

En illustration som forskarna har tagit fram visar hur jättepingvinen kan ha sett ut när den levde för 60–55 miljoner år sedan.Bild: Gerald Mayr/AP/TT
Fågeln, som är 177 centimeter lång och uppskattas ha vägt 100 kilo, tros vara en av världens största utdöda pingvinarter. Den har fått det vetenskapliga namnat "kumimanu", som betyder "monsterfågel" på maoriernas språk, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
– Det är anmärkningsvärt att till och med de här tidiga arterna var så enormt stora, säger paleontologen Gerald Mayr, som har arbetat med rapporten.
Fågeln uppskattas ha levt för 60–55 miljoner år sedan.
– Vi undersökte benen i vingar och ben och kom snabbt fram till att det var en tidigare okänd art, säger Mayr, som arbetar vid forskningscentrumet Senckenberg i Frankfurt.
Benen hittades i regionen Otago på Nya Zeelands sydö, som en gång i tiden var full av stora fåglar.
Två andra enorma förhistoriska pingviner har tidigare hittats på ön, men de har varit något mindre än "kumimanu".
Experterna tror att fåglarnas storlek kan kopplas till att de inte kunnat flyga. Enligt Meyr kan arten ha dött ut som ett resultat av att andra stora rovdjur tillkom i havet.
Gå till toppen