Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Héctor Borda Leaño fyller 90 år

Héctor Borda Leaño, Malmö, fyller 90 år den 13 december.

Héctor Borda Leaño, Malmö, fyller 90 år den 13 december.
Vintern 1977 kom han som politisk flykting till Sverige och bosatte sig i Malmö med sin familj. På Luciadagen fyller den bolivianske diktaren och tidigare senatorn Héctor Borda Leaño 90 år.
Han växte upp i ett bildat och välbärgat hem i den historiska universitetsstaden Sucre i södra Bolivia, men barndomen präglades av att såväl hans far som farbröder var inkallade i kriget mot Paraguay.
Héctor Bordas politiska bana inleds tidigt. Som 19 åring går han med i falangistpartiet (FSB) och får som oppositionspolitiker utstå ständiga förföljelser från regimen. Under 50-talet blir han engagerad i gruvarbetarnas fackliga kamp och driver en folkbildande radiokanal.
Vid den här tiden debuterar han också som poet och blir en framträdande röst i de bolivianska litterära kretsarna. 1966 blir han invald i parlamentets andra kammare, men när det egna partiet stöttar militärkuppen i 1971 bryter han slutgiltigt med falangismen och går i exil till Argentina, tillsammans med hustrun Betty och sina fyra barn.
I Buenos Aires ägnar sig Héctor åt diktande och forskning i antropologi vid La Plata-universitetet. Men militärjuntans statskupp i 1977 tvingar familjen att fly igen, denna gång till Sverige.
I Malmö lever Héctor och Betty aktiva liv. I den lilla vindsvåningen på Monbijougatan samlas ofta författare, konstnärer och musiker från världens alla hörn för att samtala, lyssna på poesi eller sång i parets improviserade salong.
I 1982 blir Héctor invald i parlamentets första kammare, som senator för staden Oruro. Detta blir den sista politiska gärningen och Héctor drar sig tillbaka för att ägna sig åt sitt författarskap. I 1994 avlider hustrun Betty efter flera års sjukdom.
Sedan ett antal år tillbaka bor Héctor återigen i Malmö, omgiven av sina barn Eliana, Marcela och René. Jubilanten ska firas med en tillställning 16 december.
Joakim Borda-Pedreira
Gå till toppen