Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen punktbevakar judiska lokaler efter bombhot

Malmöpolisen bevakar nu alla samlingsplatser som är tänkbara mål för attacker med antisemitiska motiv efter den senaste veckans attentat och hot om våld mot judar i Malmö och Göteborg.

Polispatrull bevakar synagogan på Föreningsgatan i Malmö natten efter brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg.Bild: Patrick Persson
– Vi förstärker tillsynen och bevakningen med anledningen av händelserna i Malmö och Göteborg efter Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger Mathias Nilsson, operativ chef för polisområde norr.
På tisdagen dök två unga män upp i Judiska församlingens entré på Föreningsgatan och hotade att spränga den med bomber.
På måndagen hittades två brandbomber utanför Judiska kapellet vid S:t Pauli Norra Kyrkogård.
Under en demonstration på Möllevångstorget mot USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad skanderades hot om våld mot judar.
Nu stärker polisen bevakningen av alla tänkbara mål för attacker med antisemitiska motiv. Uniformerad polis och radiobilar kommer att vara mer synliga utanför synagogan, judiska begravningsplatsen, Judiska församlingen och den judiska förskolan.
– Vi kommer inte att ha fast bevakning och stå vakt dygnet runt, men utöka vår tillsyn av evenemang där vi misstänker att det kan finnas en hotbild, säger Mathias Nilsson.
– Det är ingen insats som är tidsbestämd, den är beroende av vad som händer både i Malmö, Israel och Palestina, säger han.
Gå till toppen