Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

13 uppkopplade prylar i snitthushållet

Strängnäs är lite otippat kommunen där hushållen har flest uppkopplade prylar. Utöver de självklara – mobiler, surfplattor och tv – handlar det om högtalare, lås, larm och inneklimatteknik, visar en genomgång som Telia gjort av sina bredbandskunder.

Det svenska snitthushållet har nu 13 uppkopplade prylar. enligt Telia.Bild: Jessica Gow/TT
Det har talats ganska länge om det uppkopplade eller digitala hemmet och när ett svenskt hushåll i snitt har 12,7 uppkopplade saker handlar det inte längre om ett framtidsscenario. Telia levererar fast bredband till omkring 1,1 miljoner hushåll och är bolagets egna siffror representativa för landets 4,2 miljoner hushåll så handlar det om 53 miljoner uppkopplade prylar.
Då ska man komma ihåg att om ett par år är de nya mobila 5G-näten på plats som verkligen ska bli hemmaplan för de uppkopplade prylarna eller sakernas internet. Men den tekniken är i första hand avsedd för industrins behov av snabbt mobilt bredband medan prylarna i hemmen nästan uteslutande blir uppkopplade via en router, påpekar Rickard Damm, chef för Telia Zone, bolagets tjänsteplattform för det fasta bredbandet.
– Både Apple och Google satsar väldigt mycket på wifi och blutetooth för sina uppkopplade hem. Kostnadsmässigt är det alltid billigare för tillverkarna att använda wifi och så kommer det nog att vara under en lång tid framöver.
Telias kartläggning visar också att Apple har hushållen i ett stadigt grepp. En tredjedel av alla prylar kommer från det bolaget medan tvåan, Samsung, får nöja sig med 11 procent.
All data i kartläggningen är anonymiserad och kan inte kopplas till enskilda personer eller hushåll.
Fakta

Här finns flest uppkopplade prylar

Hushållen i Strängnäs toppar listan med i snitt 18,6 uppkopplade prylar. Därefter kommer Ekerö, skånska Svedala och Danderyd. Lite otippat kommer Tjörn på femte plats.

Vanligast att koppla upp är mobiler, surfplattor och datorer.

Allt fler skaffar uppkopplade högtalare och även lås och övervakningskameror ökar i popularitet. Apparater som reglerar inomhusklimatet stiger också från låga nivåer.

Källa: Telia

Gå till toppen