Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Avskyvärt att slakta djurens barn

Dilamm anses som en delikatess av många. Hanteringen är brutal, menar Lena Månsson.Bild: Tobias Andersson
Varför slaktar vi grisar till jul? Ett argument är att vi alltid har dödat djur för att äta kött, men att något existerat lång tid är inte en anledning att bevara företeelsen. Krig, mord, våld mot kvinnor, sexuella trakasserier, religiös intolerans, homofobi har alltid funnits, men den mänskliga civilisationen gör förhoppningsvis framsteg och i denna process ingår att avveckla urgamla seder som är grymma.
Att äta kött har ansetts höra ihop med den traditionella mansrollen. Just detta är ytterligare skäl att välja bort kött, eftersom det är en förlegad form av manlighet.
Den klassiska andliga litteraturen lär oss att världen inte tillhör människorna. Den förkristna filosofen Pythagoras argumenterade för likheten mellan människor och andra djur med att hänvisa till att djuren är rationella i sina handlingar. Den helige Franciskus (1181-1226) kallade alla djur för broder och syster, eftersom de hade samma ursprung i Gud som hon själv. Utvecklingsläran bekräftar det som de medeltida helgonen förstod intuitivt. För Leonardo da Vinci (1457-1519) innebar slaktandet av våra medvarelser att vi gradvis förstör det finaste vi har, medkänslan. Voltaire (1694-1778) såg vårt bruk av kött som en barbarisk sed. Abraham Lincoln (1809-1865) menade att det inte finns någon fundamental skillnad mellan människa och djur i de mentala förmågorna.
Dessa kloka män valde att bryta med den föråldrade formen av manlighet för att i stället hävda ett annat sätt att vara man på, där omsorg och förmågan att leva i ömsesidiga relationer till djur, kvinnor och andra män uppvärderas. Här kan man med fog tala om modiga och starka förebilder.
Alla levande varelser har ett gemensamt ursprung och en gemensam historia. Hur kan det då komma sig att så många människor som ser vissa djur som familjemedlemmar samtidigt inte tvekar att döda och äta andra djur? För att stå ut med att äta vissa sorters djur måste vi lära oss blunda för det faktum att även de är kännande varelser. Här finns en dubbelmoral, som är häpnadsväckande.
Människan älskar sina barn och det finns ingen anledning tro att denna känsla är mindre hos andra arter. Små lamm anses lika gulliga att se och klappa som hundvalpar och kattungar, men dessa oskyldiga ungar hinner inte dia färdigt förrän de brutalt tas bort från mamman för att slaktas. Detta beroende på att dilamm anses som en delikatess av vissa människor med smak för så kallad gourmetmat.
Att skilja djurens barn från sina föräldrar är grymt och att slakta dem är avskyvärt. Grisen är ett av de djur som underskattats och förhånats mest. Ändå har grisar lika lätt som hundar att lära, de är lika sällskapliga, känsliga, lekfulla och renliga. Om vi vill föra civilisationen framåt måste vi ompröva vår syn på liv – hur djuren behandlas säger mycket om samhället. Det är respekt för andras liv och känsla, oavsett art, som gör oss till civiliserade varelser.

Lena Månsson

Lena Månsson är 75 år. Förutom att vara konstvetare och religionsvetare är hon djurrättsaktivist och vegetarian. Hon har sedan 2009 skrivit kulturartiklar för nättidningen Kulturen.
Gå till toppen