Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jazzoo – festen: Svängigt för både barn och vuxna

"Jazzoo – festen".

Jazzoo – festen

BIO. ANIMERAD BARNFILM. Sverige, 2017. Regi: Adam Marko Nord. Barntillåten. Längd: 0.30.

Det är inte ofta man får chansen att skriva att en film är baserad på en skiva eller musik – men nu har stunden kommit. "Jazzoo – festen" bygger på det Grammisbelönade albumet med samma namn, av jazzbandet Oddjob, med trumpetaren Goran Kajfeš i täten. En uppföljare ska vara på väg under nästa år.
Den som tror att det blir lite tråkigt att sitta och lyssna på instrumental jazz en hel film, dessutom utan repliker, kan slappna av. Det är i stället en injektion för fantasin och skapandet av egna tankar och historier, där varje scen och djur har fått sitt sound och sin stämning. Och musiken svänger, utmanar, leker och kräver konstant uppmärksamhet.
Vi får hänga med på ett gäng djurs äventyr och upptåg, i korta avsnitt. Den röda tråden är en envis liten näktergal, som tar oss mellan de olika miljöerna, världarna och klimatzonerna, men som också fungerar som katalysator, problemlösare, diplomat och allmän mentor för de övriga.
Det handlar om den vattensuktande flodhästen, de hoppsugna koalabjörnarna, den hungriga kackerlackan, den identitetsförvirrade ankan, den ensamma isbjörnen och en hel hop andra. Till slut möts de på en skön fest där alla får vara med, precis som de är.
"Jazzoo – festen" är som en lång rolig, spännande och lättillgänglig jazzimprovisation som växer med de enkla och färgglada animationerna till en groovy stund på biografen, både för vuxna och barn.
Gå till toppen