Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordqvist tackar kärleken för framgångarna

Anna Nordqvist är hemma i Sverige efter ett händelserikt år. Hon drabbades av körtelfeber, vann ändå sin andra major – och hittade kärleken i Lexi Thompsons caddie. – Att jag träffade Kevin har betytt massor, säger Nordqvist.

Anna Nordqvist.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Anna Nordqvist har haft ett år fyllt av toppar och dalar. Efter att ha drabbats av körtelfeber i samband med US Open i somras lyckades 30-åringen ändå spela golf i absolut toppklass. Nordqvist var ett ankare i Europas Solheim Cup-lag och vann i september Evian Championship, karriärens andra majortitel.
– Det var otroligt känslosamt att vinna. Det hade gått ända sedan 2009 utan att vinna en major, att nå ända fram när man minst anar det och inte är förberedd var otroligt, säger hon till TT.
Nu, snart tre månader senare, är hon fortfarande märkbart känslosam när hon pratar om det.
– Det var en sådan mental urladdning. Ända sedan jag blev sjuk har jag fått kämpa för att komma tillbaka. Jag har kämpat för att bara försöka ta mig igenom 18 hål, eller för att hålla humöret uppe när man ligger i sängen en vecka när alla andra spelar.
Skotske pojkvännen Kevin McAlpine, som Nordqvist träffade i våras, har varit ett stort stöd och en viktig förklaring till att svenskan trots sjukdomen kan summera karriärens bästa säsong.
– Jag har varit otroligt glad både på och utanför golfbanan. Framför allt när jag var sjuk var det skönt att inte behöva vara ensam i den processen. Och livet på touren blir ju mycket roligare när man har någon att dela det med, någon som förstår en, säger Nordqvist.
McAlpine började jobba som världsfyran Lexi Thompsons caddie i mars. Ödet ville förstås att Thompson och Nordqvist skulle mötas i singelmatchen när USA och Europa gjorde upp i Solheim Cup i augusti.
– Det var speciellt, säger Nordqvist och skrattar åt minnet.
– Jag tror att det underlättade att utomstående inte visste om det, så att det inte blev en grej. Men det var några som reagerade på att han pussade mig på kinden efter 18:e hålet, de som inte visste om att vi dejtade tyckte det var lite konstigt att göra så med en motståndare.
Matchen mellan Thompson och Nordqvist slutade passande nog med en delning.
– Det var nog bra, haha. Även om jag gärna hade vunnit. Men det var inte mycket jag kunde göra när hon började sätta en massa puttar. Jag tyckte att han kunde ha gett henne lite sämre lästips på greenerna, men det höll han inte med om.
När Nordqvist landade på Arlanda på fredagen, efter några dagar i Skottland, var golfbagen kvar hemma i Florida. Sviterna efter körtelfebern är i princip borta, men 30-åringen från Torshälla har gett sig tid att ladda batterierna ordentligt. I vår står hon dessutom över de första tävlingarna på LPGA-touren – Bahamas och Australien – för att hinna med en ordentlig försäsong.
– Jag kommer ha sex veckor för att försöka bygga upp den fysiska biten och golfen. Nu börjar man känna lite att inspirationen är på väg tillbaka, jag slog lite bollar innan jag åkte hemifrån och kände att det kliade lite i fingrarna.
Fakta

Anna Nordqvist

Född: 10 juni 1987 i Eskilstuna.

Bor: I Orlando, Florida, tillsammans med pojkvännen Kevin McAlpine.

Världsrankning: Sjua.

Majortitlar: PGA-mästerskapet 2009 och Evian Championship 2017.

Aktuell: Nominerad till Jerringpriset efter segern i Evian i september.

Gå till toppen