Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Para knas: Svenska förortstjejer på glid

Ellen Åkerlund och Roshana Hosseini spelar två kompisar som drömmer om lyxlivet.Bild: Folkets Bio

Para knas

BIO. DRAMA. Sverige, 2017. Regi: Nikeisha Andersson. Med: Ellen Åkerlund, Roshana Hosseini, Patrik Saxe. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.25.

Miljonprogramsförorten har en egen plats i svensk film som skräckvision, klassmarkör och varm hemort. I år har den skildrats som ett hem och lite grand också ett slags fängelse för huvudpersonerna i tre fina svenska filmer: Ivica Zubaks ”Måste gitt”, Rojda Zekersöz ”Dröm vidare” och Nikeisha Anderssons ”Para knas” som nu har premiär.
Para knas betyder ont om pengar. Bland höga fasader rätt många tunnelbanehållplatser från Stockholms city drömmer kompisarna Sara (Roshana Hosseini) och Amida (Ellen Åkerlund) om pengar, mer pengar och en väg bort. De gör ständiga utflykter till Östermalm, där de stjäl dyra kläder som de sedan går på Stureplanskrogar i.
De är uppfinningsrika i det lilla men rätt handlingsförlamade när det gäller verklig förändring. Amida befinner sig på ett sluttande plan av droger, langande och skulder. Sara däremot kommer nog förr eller senare att gå vidare. De är i just den åldern när sådana smärtsamma skillnader kommer att märkas på allvar.
Tillsammans med skådespelarna fångar Nikeisha Andersson (manus och regi) nyanserna i deras vänskap. 25 år ung har hon en gedigen bakgrund som musikvideoregissör, och det känns i spelfilmsdebutens rytm, djärva klippning och musiksättning. Dialogen är inte alltid lika bra utan känns ibland famlande och repetitiv.
Själva berättelsen är en ganska klassisk moralitet om vägskäl, lojalitet och ansvar. När Sara och Amida träffar en rik ”svenne” blir det avgörande. De har planer för hans ägodelar, han har planer för dem, inget går som planerat.
Verkligheten rusar allt närmare de två vännerna. Till slut hinner deras öden upp dem och då blir filmen riktigt stark och innehållsmättad.
Gå till toppen