Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödgröna och FNL utlyser ny idétävling om Observatoriet

Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) lägger tillsammans med Förnyalund (FNL) för andra gången fram ett förslag på en idétävling som ska avgöra Observatoriets framtid. Redan till våren ska en vinnande idé koras.

Elin Gustafsson (S), Börje Hed (FNL) och Emma Berginger (MP) höll presskonferens på fredagen för att presentera sitt nya förslag på idétävling för Observatoriet.Bild: Moa Dahlin
Efter åratal av diskussioner och mängder med förslag vill de tre partierna sätta fart på processen. De exakta formerna för idétävlingen är inte satta, men partierna räknar med att en jury ska utse en vinnande idé under det första halvåret av 2018.
Idétävlingen, som maximalt får kosta hundratusen kronor, ska bland annat återaktualisera gamla förslag.
— Vi låser inte fast oss vid något och kommer att ta tillvara de förslag som finns sedan tidigare samtidigt som vi också är öppna för nya som kan komma in från Lundaborna, säger Elin Gustafsson (S).
När företrädare för de tre partierna samlas utanför observatoriebyggnaden för presskonferens så är det för att blåsa nytt liv i ett förslag som såg ut att ha runnit ut i sanden. För två år sedan lade det dåvarande rödgrönrosa styret fram ett liknande förslag som backades upp av FNL.
Men när formerna för tävlingen skulle klubbas uppgav FNL:s Anne Landin att hon hade ändrat sig och när det behandlades i kommunstyrelsen i september 2016 röstades det ned.
— Vi var för en idétävling redan då, men tyckte att det förslag som togs fram var alltför omfattande och detaljerat. Det skulle ha kostat runt tvåhundratusen kronor vilket var för mycket, säger Börje Hed (FNL).
Observatoriet har stått oanvänt i omkring 15 år. De senast åren har det lanserats en rad förslag på hur byggnaden ska komma till användning.Bild: Moa Dahlin
Ett färdigrenoverat Observatorium lär ligga flera år fram tiden. Men redan i juni vill partierna att kostnaderna för upprustningen skrivs in i investeringsbudgeten.
I november föreslog Moderaterna att Universitetet skulle få ta över Observatoriet för att göra det till ett museum. Något Emma Berginger (MP) inte ser som en bra lösning.
— Vårt förslag är en signal till Lundaborna att vi tar den här byggnaden på allvar, och till skillnad från Moderaterna vill vi att kommunen ska ta ansvar för den, säger hon.
Gå till toppen