Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gymnasieeleverna skapade en app för fotbollssugna: ”Vi vill ta tillbaka spontanfotbollen”

Som en del i en kurs om entreprenörskap skapade fyra gymnasieelever en app. Syftet: att hitta personer att spela fotboll med. Hittills har de fått sponsring av flera företag och nu jobbar de på att låta ensamkommande flyktingar få nys om appen.
– Vi vill göra något för samhället, säger Daniel Faiz, en av personerna bakom appen.

Robert Al Fattal, Sermed Al-Shakargi och Daniel Faiz är tre av upphovspersonerna bakom appen.Bild: Patrick Persson
Det är fredagskväll och Sundsbrohallen i Bunkeflostrand har kvällsöppet. Varje fredag samlas här ungdomar och spelar fotboll på inomhusplanen i Hallen. Ofta är de så många som 25 personer.
Ikväll är Daniel Faiz, Sermed Al-Shakargi, Robert Al Fattal och Mohamad Almindlawy med. De går tredje året i gymnasiet på Malmö Borgarskola. Som en del i kursen Entreprenörskap har de skapat appen Teamup soccer. Idén är enkel: skapa en profil för en person eller ett lag och utmana andra på fotboll.
Kristina Hillborg är killarnas lärare i kursen Entreprenörskap på Malmö borgarskola.
– Under ett läsår ska de komma på en affärsidé och starta upp ett företag som de driver och sedan avvecklar i slutet av året. Så det blir en lite annorlunda och mer kreativ och praktisk kurs än vad de vanligtvis läser på teoretiska program.
Killarna hade alla spelat fotboll i olika lag i Malmö, och kände att något saknades när de spelade tillsammans på fritiden.
– Ofta när man kommer till en fotbollsplan så är den tom. Så vi skapade en karta, där man kan checka in och så ser andra att någon spelar fotboll på just den planen och kan komma dit, berättar Daniel Faiz.
Bild: Patrick Persson
Det är så killarna hamnade här i Sundsbrohallen. För ett par veckor sedan blev de utmanade via appen. Detta är tredje fredagen i rad de är på plats.
Killarnas lag, Teamup, kvällen till ära i blå västar, ska möta Annestad Boyz, i grönt.
Längs med sidlinjen står Mahdi Rahideh och värmer upp.
– Jag hörde talas om appen förra gången vi var här. Det låter som en grym idé. Det är många ungdomar i Malmö som spelar fotboll, säger han.
Det finns gott om möjligheter att spela fotboll för amatörer, och killarna nämner Korpen som ett exempel. Men de ser fördelar med appen som saknas inom Korpen.
– Korpen har regler om vilka som får spela. Dessutom kostar det pengar, och alla kanske inte har råd, säger Daniel Faiz.
Det finns funktioner för både lag och personlig profil i appen.Bild: Patrick Persson
– Det är det som är så häftigt just med det här gänget, de har verkligen kommit långt på väldigt kort tid. Det är roligt att vara lärare i de här kurserna, för det är eleverna som driver processen framåt, säger Kristina Hillborg.
Killarna har gjort en reklamfilm för appen och fått sponsring av Malmö Stad, Wihlborgs och Volvo, som lånade ut en bil till reklaminspelningen. Skolan har ett samarbete med Rotary, och killarna var på ett möte med organisationen.
– Där satt flera företag. Genom mötet fick vi kontakt med Wihlborgs som gillade idén och gav oss sponsring för att utveckla appen. Vi har pratat med Fritidsförvaltningen också om att ordna turneringar, berättar Daniel Faiz.
– Många som går Entreprenörskap vill tjäna pengar. Det är inte vi. Vårt huvudsyfte är att vi vill ta tillbaka spontanfotbollen, säger Sermed Al-Shakargi.
De fyra killarna lärde känna varandra i gymnasiet, men Sermed och Daniel har mötts i fotboll innan de började i samma klass. På den tiden var de långt ifrån vänner.
– Vi hatade varandra, berättar Daniel Faiz. Han var målvakt i Malmö City och hade stora problem med anfallaren Sermed Al-Shakargi som spelade i Kvarnby IK och Husie If.
Efter fem minuter blåser ledaren Ali Hasan i sin visselpipa. Matchen slutar 1-0 till Teamup.
Gå till toppen