Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera hundra gick en kippavandring efter hatet i Malmö

Flera hundra människor gick en kippavandring i Malmö, efter den senaste tidens antisemitiska attacker. Vandringen påbörjades strax framför Malmö synagoga och avslutades med tal på Stortorget.

Cirka 400 personer slöt upp på lördagens kippavandring, som utgick från synagogan på Betaniaplan.Bild: Hussein El-alawi
Peter Vig är en av arrangörerna till vandringen. Han var med redan när den första vandringen organiserades 2011.
Jehoshua Kaufman och Peter Vig.Bild: Hussein El-alawi
– Efter en gudstjänst blev vi uppmanade av vakter och våra fruar och barn att ta av kipporna. De var oroliga för säkerheten. Jag blev upprörd, familjerna blev upprörda och då bestämde vi att bära kipporna under promenader. Och det gjorde vi innan vi började med de större kippavandringarna. Jag har bott i staden i över femtio år och jag vill att mina barn och barnbarn ska fortsätta bo här i femtio år till, säger Peter Vig i mikrofonen innan vandringen startar.
Läs också Palestinier protesterar mot Trump – och fördömer judehatet i Malmö
Läs också Rabbinen och imamen möttes i synagogan i Malmö – och fördömde judehatet
Den här lördagen anslöt cirka 400 personer. En av dem var Dan Ishaq som själv inte är jude men vars goda vänner är judar.
Dan Ishaq och Christian Lindström går i vandringen för att visa solidaritet.Bild: Hussein El-alawi
– Jag är här idag för att visa solidaritet. Jag får höra hur det är av mina vänner att vara jude och så märker man hur de har det. De kan inte visa sig öppet med kippa eller en davidsstjärna. Och det är ett stort problem i dagens Malmö, säger han.
Läs också Brandbomber kastade mot judiska kapellet: ”Ett symboliskt angrepp”
Alice Bah-Kuhnke var en vandrarna och talarna.Bild: Hussein El-alawi
En kvinna som vill vara anonym berättar att hon promenerar för mänskliga rättigheter och har gjort det i flera år.
– Om jag vill bära kippa eller stjärna så måste jag kunna göra det. Jag bär min Davidsstjärna dagligen i Malmö och det är klart jag blir trakasserad, men man måste stå rakt och gå framåt.
Vad har du upplevt för trakasserier?
– Människor som spottar, kastar saker. Vad de får tag på, om de har en glass i handen kastar de den. Burkar, flaskor...
Vandringen gick mot Stortorget via Gustaf Adolfs torg, där flera politiker talade, däribland kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och riksdagsledamoten Allan Widman (L).
Torbjörn Tegnhammar (M) vänder sig mot Malmö stad när han talar på Stortorget.
– Det är den här samlingen som finns här idag på Stortorget som är det riktiga Malmö...
Han avbryts av applåder.
– ...alltså Malmöborna tillsammans sluter upp. När det inte är vi mot dem, utan ett vi. Det är då vår stad blir riktiga Malmö, säger han och får ytterligare applåder.
Läs också Två män hotade spränga judiska församlingen – ville ”träffa judar”
En av de som lyssnar på talarna är Caroline Bilander. Hennes pappa överlevde Auschwitz och hon tycker att vandringen är viktig så att historien inte glöms bort.
Caroline Bilander.
– Under andra världskriget mördades judar enbart av en enda orsak. Just för att de var judar och det är någonting man alltid har med sig. Att judar inte kan gå riskfritt på gator och torg i Malmö och Sverige är helt oacceptabelt, säger hon.
Alice Bah Kuhnke (MP) har ansvar för trossamfundspolitiken i Sverige och har haft ett möte med Judiska församlingen i Malmö.
– Jag följer hatet väldigt noggrant. Just det största problemet med antisemitismen, är att det har kommit många människor till landet från länder som har fyllt de med hatretorik.
Hur ska ni förbättra det?
– Vi kommer säkerställa att skolan har resurser och att lärare kompetensutvecklas, just inom antisemitism.
Gå till toppen