Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: MFF 2018 – väldigt tydliga mål, med en malmöitisk touch

Avslappnad, men samtidigt ivrigt nyfiken att komma igång.

Ett högst amatörpsykologiskt intryck från en dryg timmes poddinspelning med Magnus Pehrsson, ett spännande samtal som tog många olika vägar, men som vittnade om väldigt tydliga mål.
Malmöitiska mål, men med en liten extra tydlig touch.
”Vi ska vinna cupen, allsvenskan och gå till Champions League.”
Så sa Pehrsson. Inget snack om att ta sig till ett gruppspel i Europa. Champions League gäller. Basta.
Ni bör förstås lyssna på hela MFF-podden. Mycket örongodis när det i övrigt råder stiltje på MFF-fronten - åtminstone utåt sett.
MFF-tränare Pehrsson är välformulerad, tydlig, men också på sin vakt. Men nog hördes det ganska tydligt att succédebutårets misslyckande i just CL-kvalet sved ordentligt.
Var också intressant att ta del av ett ganska detaljerat resonemang om laguttagningen till matchen nere i Makedonien. Där pekade MFF-tränaren på det som han upplevde som konkreta orsaker till misslyckandet.
Intressant och befriande att inte bara prata om små marginaler och tillfälligheter, utan också konkreta saker runt matcherna. Vad jag förstår fanns det en del att fundera över kring det logistiska upplägget kring matcherna också.
Det var väl också någonstans några matcher efter Vardarmötena som Pehrsson hittade riktigt rätt med uppställningarna, för under våren gjorde han en del överraskande och i vissa fall inte helt lyckade beslut i startelvor, vilket i nästan alla fall korrigerades under matchen.
Uttåget ur Champions League-kvalet 2017.Bild: PETTER ARVIDSON
Han är i podden också tydligare med vikten av Svenska Cupen som en titel att vinna, vid lottningen pratade Pehrsson mer om att det var bra med tuffa matcher för att komma igång.
Nu är han tydlig med att försäsongen blir kort och också påverkas dels av att många spelare ska iväg på landslagsuppdrag och dels att han ännu inte vet hur truppen ser ut och framför allt då av vilka hans mittfältsbesättning kommer att bestå.
En fri tolkning – helt utan att Pehrsson avslöjade något – är att han ändå gav känslan att mer och mer pekar mot att Oscar Lewicki och Erdal Rakip inte är med när det börjar på allvar. Just nu pekar ju uppgifterna mot att Rakip kanske hamnar i Benfica.
Pehrsson pratade om ett nästan helt nytt mittfält och när vi reflekterar kring det, så vågar man väl inte ens tänka skräcktanken – vad gör MFF och Anders Christiansen om någon klubb i vinterkris lägger ett jättebud?
Nu tror jag inte Christiansen med nyskrivet femårskontrakt och VM i sikte tar några risker, men rent objektivt sätt borde han vara den attraktivaste spelaren av alla mittfältarna rent prestationsmässigt.
När träningen drar igång efter nyår, så uppfattar jag också det som att staben suttit ner och smitt planer för en mer förfinad individuell extraträning. Det låter klart spännande.
Under året som gick såg vi allt oftare spelare som stannade kvar och tränade extra, ofta under ledning av Jens Fjellström. Men här finns säkert mycket mer att plocka ut, framför allt av yngre spelare.
Det känns som att MFF ännu en gång ligger i framkant i planering och träningsupplägg.
Vi ska ju inte glömma att MFF verkligen startar säsongen i framkant också, med tre SM-guld i bagaget de fyra senaste åren och det senaste bärgat under egentligen total överlägsenhet hela året.
Men det är väl just det som är styrkan kring Malmö FF; inte bara laget och klubben, utan supportrar och bevakare ständigt vill se utveckling och att det kan bli än bättre.
2018 är ett år då många vill se Malmö FF i Europa hela hösten. Jag för min del tycker det är mer än godkänt med Europa League.
Läs alla artiklar om: MFF 16 december
Gå till toppen