Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När blir sexakten ett brott? Förslag till samtyckeslag till jul

Har den du har sex med sagt ja, eller visar aktivt att den vill delta? Om inte kan det vara våldtäkt.

Med en samtyckeslag omfattas även situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Exempelvis ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det. Arkivbild.Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Regeringen har lovat att lämna ett nytt förslag till samtyckeslag före jul.
Men vad blir egentligen skillnaden mot i dag?
Redan i dag kan en gärningsman i de allra flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt. Sedan 2005 har begreppet utvidgats i flera omgångar för att omfatta fler gärningar.
Det här räknas som våldtäkt i dag:
1. Situationer där gärningsmannen tvingar någon till sex genom våld eller tvång.
2. Att gärningsmannen utnyttjar en person som är medvetslös, sover, är berusad, sjuk eller befinner sig i en särskilt utsatt situation.
3. Fall där offret av exempelvis allvarlig rädsla reagerar med passivitet.
Med en samtyckeslag förtydligas frivilligheten. Att en person vill vara med måste vid varje nytt moment i sexakten uttryckas antingen genom att denne säger det eller visar det.
Det är en viktig skillnad jämfört med tidigare. Bara om parten man har sex med sagt "ja" eller aktivt deltar är det inte ett sexuellt övergrepp.
Tanken är att fånga de fall där det inte förkommit tvång och gärningsmannen inte heller utnyttjat att personen befunnit sig i en särskilt utsatt situation eller beroendeställning.
Exempelvis situationer där gärningsmannen överraskar målsäganden med en sexuell handling. Det kan vara ett frivilligt vaginalt samlag som övergår i analt utan att parten som utsätts är med på det.
En annan viktig skillnad är att det inte längre ska krävas uppsåt för att begå en våldtäkt. Med uppsåt menas att gärningsmannen antingen ska ha förstått vad denne har gjort eller velat göra det. Nu ska det räcka med att gärningsmannen varit oaktsam, det vill säga borde ha förstått att personen inte ville ha sex på de villkoren.
Fakta

Våldtäkt som brott

Brottsrubriceringen våldtäkt är den grövsta formen av sexualbrott.

Lagstiftningen har genomgått flera förändringar de senaste åren och har också vidgats till att gälla fler handlingar än samlag.

2005 skärptes straffen och fler gärningar klassades som våldtäkt. Bland annat sexuellt utnyttjande av offer som är kraftigt berusade eller på andra vis hjälplösa. Tidigare var det inte våldtäkt om offret druckit sig berusad och inte kunde värja sig.

2013 skärptes sexualbrottslagstiftningen ytterligare. Bestämmelsen om våldtäkt utvidgades till att omfatta även de fall där offret reagerar med passivitet.

Straffet för våldtäkt är fängelse i lägst två och högst sex år. För grov våldtäkt gäller fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Andra sexualbrott är bland annat sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt ofredande och koppleri.

Källa: NCK, polisen

Gå till toppen