Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur – mycket mer än bara fotboll

Fotboll är inte allt. Det kan vara så mycket mer. Hur-cupen handlar för om kamratanda, kärlek, respekt, glädje, gemenskap och solidaritet.
Under söndagen var det slutspel i cupen, på Kulladals sporthall.

Det var trångt i Kulladals sporthall under söndagen. Det var slutspel i fotbollscupen Hur. Det betyder också kamratanda, glädje, gemenskap och solidaritet.Bild: Hussein El-alawi
Det är trångt i Kulladals sporthall. Det är kallt utomhus, men desto varmare inne. Lite svettigt. Riktig kamratanda! På planen möts lagen, fem mot fem. Herr- och damlag. "5 A Side" kallas inomhusspelet.
— Det handlar egentligen inte om fotboll, utan om allt annat. Vi har kommentatorer, vi gör intervjuer och filmar allt. Men alla spelar inte. Det hela är en social grej. Det är en ungdomsfest med kompisar och syskon, säger Rebaz Asaad som är initiativtagare till föreningen Hur-samhällsentreprenören och som till vardags är sektionschef för Fritid i Hyllie.
Kompislag möts. Amatörer och nybörjare deltar, men även elitspelare. Det är både herr- och damlag. Domarna är riktiga fotbollsdomare.
Det var en hektisk söndag för Rebaz Asaad, initiativtagare till Hur-cupen och till vardags sektionschef för Fritid i Hyllie.Bild: Hussein El-alawi
Många av deltagarna kommer från Malmö och övriga Skåne. Men de kommer även från andra platser. Ett hundratal är från Göteborg, bland annat från Angered och Biskopsgården.
— Det är ett häftigt möte, alla längtar till att huvudtävlingen ska börja, säger Rebaz Asaad.
Totalt är det ett fyrtiotal ungdomar som arbetar ideellt under cupen som pågår under tre helger i december.
— Vi startade Hur-cupen 2012. Då var det tolv lag som deltog. I år hade vi 90 lag med totalt 900 spelare.
Cupen börjar bli så stor att man svårligen får plats i Kulladals sporthall.
— Vi siktar på att kunna komma in på Baltisk hallen nästa år, vi hoppas det, säger Rebaz Asaad.
Gå till toppen