Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Magnus Grahn

Magnus Grahn, Lund, har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 56 år.

Vår vän, arbetskamrat och doktorand Magnus Grahn har i saknad lämnat oss och institutionen i Lund. Våra tankar går först och främst till Magnus familj och hustru Lena, men också till alla de möten vi haft med Magnus genom åren och som vi alltid haft glädjen att se fram emot.
Vi har våra minnen som handledare för Magnus licentiatuppsats i historia, hans doktorandvistelse i Bristol på University of East England och som handledare för Magnus doktorsavhandling i utbildningsvetenskap. Det blir tomt utan våra möten, något kommer alltid att saknas.
Magnus antogs som licentiand till Forskarskolan i historia och historiedidaktik och påbörjade sina studier i januari 2009. Magnus forskningsprojekt handlade om historiebruk i det småländska möbelriket. Resultatet blev en mer än 200 sidor tjock bok med titeln "Möbelrike i tiden. Om historiebrukets betydelse för identifikationsprocessen i en näringslivsregion".
I boken förenade Magnus på ett intressant sätt historiska och geografiska perspektiv utifrån en diskussion om historiekulturella sammanhang och identifikationsprocesser. Under hela utbildningens gång fram till licentiatseminariet (”licputationen”) i december 2011 tillförde Magnus mycket med sina genomtänkta inlägg, och han bidrog i högsta grad till den sociala sammanhållningen.
Efter licentiaten påbörjade Magnus sina doktorandstudier vid institutionen för utbildningsvetenskap på Lunds universitet. Hans avhandlingsprojekt handlade om en av de riktigt stora reformerna inom svenskt utbildningsväsende, 1960-talets gymnasiereform med en enhetlig gymnasieorganisation, nya arbetsformer och elevrepresentation.
Det var ett spännande arbete där Magnus kunde omvandla sin tidigare journalistiska bakgrund i mängder av intervjuer med rektorer, lärare och elever från den tid han skrev om. Småländska nedslag i Finnvedsskolan och berättelserna om Olof Palmes besök vid en stormig invigning gav upphov till spännande handledningssamtal.
Magnus började sitt samarbete med University of West England, UWE, Bristol genom ett forskarutbyte med Lunds universitet. Under sin tid i Bristol arbetade Magnus tillsammans med kollegor från utbildningsdepartementet där alla fick glädje av Magnus kritiska tänkande, tankeväckande kommentarer och kloka tankar. Vi besökte också grund- och gymnasieskolor som en del av vårt arbete, och vi skrattade över det faktum att våra besök slutade med att vi undervisade sjuåringar i historia; när vi väl var där kunde vi bara inte motstå. En gång en lärare är alltid en lärare!
Våra kollegor på UWE delar sorgen över Magnus alltför tidiga bortgång med oss och minns de kreativa mötena med Magnus och de spår Magnus lämnar efter sig på UWE i Bristol.
Magnus var alltid den som satt vid sitt skrivbord på institutionen när man än tittade in. Man kunde vara lika säker på att han med glimten i ögat och med uppriktig nyfikenhet och värme skulle fråga hur det var. Intresset för och omtanken om andra var tydlig i allt vad Magnus gjorde, oavsett om det gällde oss på institutionen eller människorna han mötte vid skolbesöken Tanzania.
Träffarna med honom var alltid inramade med kaffe och en god kaka. Vad gällde kaffebrödets kvalitet fanns det inte någon kompromissvilja från Magnus sida.
Magnus fick inte tillfälle att avsluta sitt avhandlingsarbete, men för att inte all Magnus viktiga forskning ska gå förlorad kommer vi på institutionen att publicera Magnus bidrag till den utbildningsvetenskapliga forskningen.
Lars Berggren
professor i historia, Lunds universitet
Roger Johansson
professor i utbildningsvetenskap, Lunds universitet
Sarah Whitehouse
Senior Lecturer, Education and Humanities, University of West England
Gå till toppen