Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Hon skrev novellen som landade rakt i #metoo-debatten

"Cat person" undersöker gränslandet mellan frivilligt och ofrivilligt sex.

Kristen Roupenian.Bild: Elisa Roupenian Toha
Margot sitter i kassan på en biograf och flirtar slentrianmässigt med besökarna. Med Robert blir det mer än så. När han besöker bion för andra gången ber han om Margots telefonnummer och därpå följer ett ganska kravlöst och skojigt smsande. Efter en gullig mini-dejt på 7-Eleven är det oundvikligt att de ska träffas på riktigt.
Redan under hånglet i bilen konstaterar Margot att Robert inte är särskilt bra på att kyssas, ändå följer hon med honom hem för att ha sex, för att det blir enklast så. Känslorna kommer efteråt.
Slut med referatet – novellen Cat person av Kristen Rouopenian publicerades i New Yorker för en vecka sedan och är redan en av magasinets mest lästa under 2017. Det är alltså något så ovanligt som en viral novell. Cat person landar exakt rätt i #metoo-debatten, även om den kanske egentligen har mer att göra med #prataomdet som för några år sedan härbärgerade berättelser om sex i gråzonen. Det är också en skildring av när det digitala umgänget och det fysiska hamnar på kollisionskurs.
Kristen Roupenian debuterar med en novellsamling inom kort och håller också på att skriva en roman. Alltså, hurra! För efter att ha läst Cat person längtar jag efter mer. Novellsamlingen har Albert Bonniers förlag köpt rättigheterna till och den ska komma ut på svenska under 2018.
Författaren är doktorand på Harvard och just nu lite skakad av uppmärksamheten som hennes skönlitterära debut har fått. Här intervjuas hon om det. Hela novellen hittar du här!
Och här kommer lite bonusinfo:
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen