Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krav på nolltolerans mot all antisemitism

Från vänster till höger fördömdes antisemitism i en extrainsatt riksdagsdebatt efter attacken mot synagogan i Göteborg och hot mot judar i Malmö. Antisemitism ska bekämpas oavsett om den kommer från höger, vänster eller muslimskt håll.

Synagogan i Göteborg kärleksbombades efter attacken. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden. Arkivbild.Bild: Nora Lorek/ TT
Debatten var hastigt inkallad på begäran av Kristdemokraterna efter den senaste tidens attacker och brott som riktats mot judar.
Liberalernas Fredrik Malm var kritisk mot att partier på vänsterkanten har haft svårt att hantera antisemitism om den inte kommer från högerextremt håll, utan från vänstern eller muslimskt och islamistiskt håll.
– Vårt samhälle måste upprätthålla en nolltolerans mot all antisemitism, sade Malm.
– Man har inte haft förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt, nämligen att antisemitismen kan finnas i grupper som själva är utsatta och är i behov av hjälp.
I debatten fanns bred uppslutning kring att de som hotar judar ska ställas till ansvar för det. Många tryckte också på att det på kort sikt är säkerhetsfrågorna som är mest akuta, så att judar kan känna sig trygga exempelvis i synagogor och skolor och att de inte ska behöva vara rädda för att visa att de är judar.
Men för att komma åt roten till antisemitismen vill partierna se informationsinsatser för att ändra attityder, särskilt bland unga. Flera lyfte fram den satsning som förre statsministern Göran Persson initierade för runt 20 år sedan, som bland annat ledde till boken... om detta må ni berätta... och att myndigheten Forum för levande historia inrättades.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) framhöll bland annat att hatlagstiftningen just nu ses över och att regeringen satsar mer pengar på så kallade hågkomstresor till koncentrationsläger. Han pekade också på att det blir allt färre överlevare som själva kan vittna om Förintelsen.
– När de försvinner blir det ännu viktigare att vi som är aktiva nu klarar av att föra den kampen vidare. Det blir ännu viktigare att vi blir tydliga i våra fördömanden av antisemitism och annan rasism, oavsett varifrån det kommer, sade han.
Gå till toppen