Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmöopera-chef tar över Norrköpings symfoniorkester

Malmö operas orkesterchef Henrik Marmén blir ny konstnärlig chef för Norrköpings symfoniorkester nästa år.

Henrik Marmén.Bild: Jens Ihlström
Det är stor chefsomsättning på Malmö opera i år. Tidigare i år slutade operachefen Bengt Hall och ersattes av Michael Bojesen. Dessutom slutade hans team med casting director Clas Sköld och chefdramaturgen Stefan Johansson som ersattes av Elisabeth Boström respektive Elisabeth Linton. Även marknadschef Thomas Wickell har sagt upp sig, men ännu inte ersatts.
Nu är det klart att även orkesterchefen Henrik Marmén lämnar operahuset i Malmö. Marmén är utbildad pianist och har varit orkesterchef vid Malmö opera sedan 2010. Han har dessförinnan varit chef för Malmö kulturskola. Nu blir han konstnärlig chef för Norrköpings symfoniorkester.
– Det är fantastiskt roligt och en stor ära att ha fått förtroendet att leda Norrköpings Symfoniorkester med sin långa och rika tradition i svenskt musikliv. Det känns väldigt inspirerande att möta framtiden och dess utmaningar tillsammans med musiker och övriga medarbetare och jag ser även fram emot att få vara med och utveckla Scenkonstbolaget i Östergötland till en dynamisk kraft i regionens kulturliv, säger Henrik Marmén i ett pressmeddelande.
Han tillträder sin nya tjänst den 12 februari 2018.
– Vi är mycket nöjda med att ha rekryterat en chef till Norrköpings symfoniorkester som kan vidareutveckla verksamheten utifrån den starka plattform som den vilar på idag. Vi vill både bibehålla vår kärnverksamhet och hitta nya uttryck, både fördjupa och förnya verksamheten. Henrik stämmer utmärkt in på den kravprofil vi tagit fram. Han har både erfarenhet som musiker och kunskap från opera- och konsertvärlden. Dessutom har han varit kulturskolechef och förstår hela den kommunala verksamheten som vi också verkar i, säger Pia Kronqvist, vd för Scenkonstbolaget i Östergötland, i ett pressmeddelande.
Vice orkesterchef Martin Brommann har utsetts till tillförordnad orkesterchef på Malmö Opera.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen