Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Krinova

Ny satsning från Skåne på rikstäckande innovationsarena för livsmedel

Krinova i Kristianstad och den Örebrobaserade företagsinkubatorn Inkubera har beviljats nio miljoner kronor för att tillsammans skapa en nationell arena för livsmedelsrelaterad innovation och utveckling.

Bild: Jenny Leyman
Projektet, som döpts till Foodinova, löper inledningsvis i tre år med tilldelat miljonbidrag från innovationsmyndigheten Vinnova. Planen är att skapa en nationell och platsoberoende, innovationsarena med fokus på mat, måltider, livsmedel och hälsa.
Initialt ingår ett tjugotal partners i ett nätverk kring Foodinova. Bland annat Sveriges Inkubatorer och Science Parks, Research Institutes of Sweden (Rise), LRF samt flera universitet.
Tidigare har Krinova även fått 22,5 miljoner kronor från Region Skåne och Kristianstads kommun, för att under en treårsperiod skala upp sitt innovations- och utvecklingsstöd till regionala matföretag. Det bidraget är kopplat till satsningen på den nationella arenan.
Charlotte Lorentz Hjorth.Bild: Jenny Leyman
– Med den nya arenan nationaliserar vi våra kontakter i större utsträckning. En annan effekt är att vår verksamhet kommer att kunna skalas upp med fler partners och bolag, och vi ser fram emot att tillsammans med Inkubera vidareutveckla stödet till nästa nivå, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova Incubator & Science Park.
På Livsmedelsakademin välkomnar man den nationellt förankrade satsningen och ökade betydelsen som Krinova nu får.
Livsmedelsakademins vd, Lotta Törner.Bild: Jenny Leyman
– Våra verksamheter kompletterar varandra och vi kommer att kunna bli ännu starkare tillsammans, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.
Samtidigt har Livsmedelsakademin också ringat in innovationsfrågan som en viktig punkt på sin agenda. Men Lotta Törner pekar på att Krinova, till skillnad från Livsmedelsakademin, jobbar mer systematiskt med affärsstöd till livsmedelsföretag.
– Krinova arbetar mycket med inkubation, medan vi har mer fokus på övergripande frågor som bland annat kompetensförsörjning med syfte att förena näringsliv, universitet och samhället i övrigt. Allt som allt kommer arbetet kring den nya arenan och Krinova, samt de insatser som vi gör, gynna den regionala utvecklingen, säger Lotta Törner.
Gå till toppen