Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Polisen förtydligar sig. Rädslan i mörkret består.

Mats Karlsson vid måndagens presskonferens.Bild: Johan Nilsson/TT
Polisen gjorde ett förtydligande. Vid en presskonferens i Malmö på måndagen förklarade biträdande områdeschef Mats Karlsson att en kollegas tidigare uttalande var "olyckligt och otydligt".
Det handlade om en rekommendation till kvinnor i Malmö att inte gå ut ensamma i mörka områden på kvällarna.
Rådet gavs efter den överfallsvåldtäkt som flera gärningsmän i helgen utsatte en 17-åring för i stadsdelen Sofielund. Det var den tredje överfallsvåldtäkteni Malmö på kort tid.
Med tanke på alla grova brott som finns att utreda kan enskilda poliser säkert känna uppgivenhet. Kanske var de förflugna orden sprungna ur den känslan. Men som kriminologiprofessorn Leif GW Persson framhöll i SVT är det naturligtvis orimligt att lägga ansvaret på kvinnorna.
"Vädjan innebär ett avsteg från det skydd som medborgarna har rätt till."
Det hör till statens kärnuppgifter att upprätthålla lag och ordning – även efter mörkrets inbrott. Detta är så grundläggande att begreppet "nattväktarstaten" brukar användas för att beteckna den minst omfattandestatsstrukturen.
Men i den stora svenska staten finns numera tydliga tecken på svaghet i justdenna hårda kärna. Brottsbekämpningen är inte vad den borde vara och de politiska krafttagen övertygar inte. Stora ord om stora satsningar tycks i praktiken inte utmynna i särskilt mycket alls.
Riksdagspartierna inser att rättspolitiska frågor kommer att väga tungt inför valet och övertrumfar varandra med bud om hur många fler poliserna ska bli. Socialdemokraterna har lagt ett av de högsta och lovar 10 000 nya polisanställda till 2024.
Orealistiskt, menade de ansvariga för landets polisutbildningar i en kommentar på DN Debatt (23/4). Och att döma av färsk statistik hade de rätt i den bedömningen.
Att öka antalet poliser är uppenbart oerhört mycket lättare sagt än gjort. Inför vårterminen står 500 platser tomma på utbildningarna.
"Det finns tyvärr fog för att allmänheten bör vara orolig", säger polisen Peppe Larsson i en kommentar till Expressen.
Varje ny kollega behövs, menar han. Men att öka antalet utbildningsplatser räcker inte. Det råder ingen brist på sökande till polisutbildningarna - problemet är att inte tillräckligt många av dem som söker bedöms vara kvalificerade. Kraven på de sökande har redan sänkts och att ytterligare tumma på dem vore vanskligt. Vem som helst ska inte kunna bli polis eftersom yrket ställer krav utöver det vanliga.
Till på köpet dras polisen med organisationsproblem som gör att till och med anmälningar av grova brott kan läggas på hög. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter tagit del av leder dessutom allt färre anmälda våldtäkter till åtal.
Ett tjugotal personer jobbar nu med att utreda den senaste överfallsvåldtäkten i Malmö. Hittills har händelseförloppet inte kunnat slås fast, men tips har tagits emot och vissa spår har säkrats.
Polisen har märkligt nog inte planer – eller möjlighet? – på att öka närvaron ute i staden och uppmanar nu allmänheten att uppträda som vanligt.
"Det mest brottsförebyggande är att många människor är ute och rör sig", säger Mats Karlsson.
Så går det förstås att se på saken, men fler uniformerade poliser på gator och torg skulle bidra betydligt till känslan av trygghet.
Rädslan för brott är utbredd i Malmö sedan tidigare. Enligt Brottsförebyggande rådet uppger nästan hälften av invånarna i flera delar av Malmö att de känner sig otrygga utomhus på kvällarna i sina egna kvarter. I Lund är motsvarande andel mindre än en fjärdedel.
"Oavsett var du bor i landet ska du kunna känna trygghet", säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.
Så självklart i teorin – så avlägset i praktiken. Även om polisen har backat från uttalandet om att kvinnor inte bör gå ut ensamma i decembermörkret finns risken att många ändå stannar hemma för att de är rädda. Det är illa.
Staten måste ta sitt uppdrag för tryggheten i samhället på större allvar. Det är medborgarnas frihet det handlar om.
Gå till toppen