Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen backar – avråder inte kvinnor från att röra sig utomhus

Polisen avråder inte människor från att röra sig utomhus på mörka platser i Malmö. Ett tidigare uttalande med den innebörden från en polis i Malmö var olyckligt, anser biträdande polisområdeschef Mats Karlsson.

Mats Karlsson, biträdande områdespolischef i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
– Vi avråder inte människor från att röra sig ensamma ute i samhället. Det var ett väldigt olyckligt och otydligt uttalande från polisen som tyvärr fått stor spridning, säger han vid en presskonferens i Malmö.
– Mitt råd är att uppträda som vanligt. Inte låta en rädsla eller uppgifter som sprids och förvanskas via sociala medier styra. Det mest brottsförebyggande är att folk rör sig ute på stan som vanligt.
Rådet att inte röra sig utomhus när det är mörkt uttalades efter att en 17-årig flicka utsatts för överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän i helgen.
Polisen har inte lyckats fastställa händelseförloppet vid överfallsvåldtäkten mot en 17-årig flicka i Malmö.
– Vi efterlyser fortfarande vittnesuppgifter, säger Mats Karlsson.
Flickans fysiska skador beskrivs som lindriga av Mats Karlsson, men brottet utreds som grov våldtäkt. I övrigt vill han inte gå in på detaljer.
Polisen ser inga kopplingar till två andra våldtäkter i Malmö under hösten. I dessa båda fall går utredningarna framåt, enligt Mats Karlsson.
Biträdande polisområdeschef Mats Karlsson på presskonferensenBild: Bengt Arvidson
– Jag är hoppfull även i detta ärendet, att vi ska kunna klarlägga det.
Vissa spår har säkrats i utredningen. Bland annat har hundar använts för att säkra bevis.
– Vi har fått tips. Vi har tagit in mycket personal under helgen för att utreda detta ärende, säger Mats Karlsson.
Läs också Snabbt stöd avgörande för unga våldtäktsoffer
Han betonar att de som arbetat med utredningen är specialister. Som mest har 20–25 personer arbetat med ärendet, men ändå har inte händelseförloppet kunnat fastställas och polisen vet inte hur många som befunnit sig på platsen.
Här på en lekplats på i stadsdelen Sofielund i Malmö utsattes en 17-årig flicka för överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Gå till toppen