Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Frösunda får betala 1,1 miljoner kronor för bristande äldreomsorg i Lomma

Under tisdagen kom Lomma kommun överens med Frösunda om en kompensation för att den omsorg som företaget bedrivit på äldreboenden i kommunen brustit. Priset: 1,1 miljoner kronor som ska användas för att förbättra miljön runt boendena.

Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad
Våren 2016 tog vårdbolaget Frösunda över driften av tre äldreboenden i Lomma och ett i Bjärred. Sedan dess har anhöriga, äldre och personal vid flera tillfällen uttryckt starkt kritik mot den omsorg som Frösunda levererat.
Kritiken har lett till att kommunen startat flera utredningar för att se om företaget levt upp till det avtal som de två parterna slutit med varandra.
– Även om de per definition inte har brutit mot avtalet landade vi ändå i att det har varit så mycket dåligheter kring vissa av boendena att vi ville ha något slags kompensation, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M).
Efter lite betänketid gick Frösunda med på kravet och på tisdagen blev det klart att företaget ska betala 1,1 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att utveckla utomhusmiljön runt de bonden som företaget driver.
– Vi välkomnar att Frösunda på detta sätt bidrar till att skapa mervärde utöver avtalet vid äldreboendena i Lomma, säger Anders Berngarn (M).
Samtidigt konstaterar kommunen att Frösundas verksamhet idag fungerar på ett bra sätt, men att det tagit för lång tid att komma till den här punkten.
– Vi beklagar att arbetet inte gått så snabbt som vi planerat och vill därför hörsamma kravet. Vi har enats med kommunen om att bidra med 1,1 miljoner kronor för att skapa en väsentlig förbättring av utemiljön runt boendena som vi driver, säger Katarina Hamnström, operativ chef på Frösunda.
Förslaget från Frösunda är att man ska bygga ett orangeri mellan enheterna Vega och Strandängsgatan, ett mindre växthus på Orions gård och ett antal planteringar.
Gå till toppen