Det är 105 år sedan Titanic kolliderade med ett isberg och gick under. Men intresset är fortfarande enormt.
När Bukowski sålde några föremål som tillhört den svenska passageraren Malkolm Johnson blev slutpriset över en miljon kronor. Det var bland annat en tredje klass bordsbiljett, ett fickur, ett fotografi av honom och en anteckningsbok.
Men det är inte bara det ekonomiska värdet som har betydelse. För forskare och andra engagerade är informationen det intressanta. Varje nytt föremål som dyker upp ger dem mer fakta om Titanic – om människorna som reste med henne och livet ombord.
Världsutställningen Titanic The Exhibition pågår i Malmö till den 14 januari. Läs mer om den här.
Claes-Göran Wetterholm är etnolog och fartygshistoriker och har haft Titanic som yrke i över 30 år. Han är även samlare av Titanicföremål och han är övertygad om det att finns fler intressanta saker som ännu inte har ”upptäckts”.

Tredjeklasspassageraren Malkolm Joakim Johnsons bordsplaceringskort från Titanic är i dag ett värdefullt föremål.
123 svenskar åkte med Titanic och en tredjedel av resenärerna i tredje klass kom från Norden. Så det kan mycket väl tänkas att det finns vykort och brev liggande hemma hos personer med kopplingar till Titanicresenärer.
– Men föremålen behöver inte nödvändigtvis ha varit med ombord. Det finns annat av intresse, till exempel filmprogram och minnessaker som tillverkades efter katastrofen, både från 1912 och framåt, förklarar Claes-Göran Wetterholm.
Har du något föremål med koppling till Titanic? Hör av dig till titanicmalmo@nordicexhibition.se

Jacob Alfred Hansson från Finland hade varit guldgrävare i Alaska. När han omkommit på Titanic fann man den här guldkedjan på hans kropp. Den skickades hem till änkan och visas nu på utställningen.
Nu när utställningen ”Titanic The Exhibition” pågår i Malmö går arrangörerna ut och söker efter föremål från Skåne.
– Det brukar ge resultat när utställningen kommer till en ort och lokalpressen skriver om det. Plötsligt dyker det upp något, och det hoppas vi på här i Malmö också, säger Claes-Göran Wetterholm.
Ett exempel är det vykort som skickades från 16-årige Hans Linus Eklund från Askersund, bara några dagar innan fartyget gick under. Vykortet var adresserat till hans bror och låg sedan bortglömt och sparat i en pärm i decennier. Men när utställningen kom till Örebro tidigare i år dök det upp och kunde visas.
– Efter det hörde en dam av sig. Hennes mamma hade varit fosterbarn i familjen och hade ärvt en brosch med Hans Linus Eklunds bild på. Den fick vi låna och visa på utställningen, berättar Claes-Göran Wetterholm.

Ett unikt foto från tredje klass matsal på F-däck, som visar att långbänkarnas tid är förbi. Bilden tillhör National Maritime Museum i London.

Även foton från andra klass finns det få av. Här är matsalen på D-däck som var utförd i "tidig engelsk stil" och rymde 394 gäster. Fotot tillhör National Maritime Museum i London.
Om han skulle få önska – då finns det särskilt ett föremål som mer än gärna får dyka upp.
– Det är originalbilder från tredje klass. Som visar hur det såg ut i korridorer, på toaletter, i badrum... Båten hade bara två badkar i tredje klass, som skulle användas av 1000 resenärer! Men det är sådant som vi inte har sett.
Det finns nämligen bara ett fåtal foton från andra och tredje klass bevarade. Inte ens från första klass finns det särskilt många bilder.
– De flesta press- och reklamfoton som togs är från systerfartyget Olympic, som hade en nästan identisk inredning, förklarar Claes-Göran Wetterholm.

Posttjänstemannen Oscar Woody överlevde inte olyckan, men postsäcksetiketterna han hade i fickan finns kvar. En av dem visas på utställningen Titanic The Exhibition i Malmö.
Någonstans där ute vet han också att det finns postsäcksetiketter, så kallade facing slip, som hängdes på utsidan av postsäcken med angivande av stad.
– 36 sådana hittades i fickan hos den döde posttjänstemannen, Oscar Woody. Etiketterna gick till familjen, som skänkte dem till en kyrka som i sin tur sålde dem på en välgörenhetsauktion. De dyker upp här och där i världen och vi har en med på utställningen, troligen den mest unika eftersom den inte har någon stad angiven.
– Genom etiketten kan man berätta mycket om bland annat postgång och de som arbetade med posten på Titanic, säger Claes-Göran Wetterholm.

Ett av de första stora utrymmen som vattenfylldes på Titanic var postrummen. De fem posttjänstemännen försökte bärga en del av posten till ett övre däck.
Bild: ©Claes-Göran Wetterholms arkiv
Har du något föremål med koppling till Titanic? Hör av dig till titanicmalmo@nordicexhibition.se
Fakta
Titanics öde
• Titanic lämnade Southampton mitt på dagen den 10 april 1912 för sin jungfruresa till New York.
• Tidigt den 15 april 1912 sjönk hon i det iskalla vattnet i Norra Atlanten efter att ha kolliderat med ett isberg.
• 2 208 personer fanns ombord. 1 496 av dem omkom. 712 överlevde.