Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Miljonbelopp i Kim Walls fond – HD-Sydsvenskan bidrar med 100 000 kronor

Runt 2 000 givare har hittills samlat ihop över 140 000 dollar i fonden till Kim Walls minne.
HD-Sydsvenskan bidrar med företagets julklappspengar – 100 000 kronor.
– Kims öde har verkligen berört. Fonden har också gett spridning åt hennes artiklar och det är något som ger oss tröst, säger Kim Walls mamma Ingrid Wall.

Joachim Wall, Ingrid Wall och Tom Wall.Bild: Tom Wall
Kim Wall gjorde sig känd som en skicklig journalist med hela världen som arbetsplats. Hennes reportage från länder som Nordkorea, Kina, Kuba och Uganda har publicerats i några av världens mest prestigefyllda tidningar, exempelvis New York Times och Harper’s Magazine.
I somras arbetade Kim Wall med ett reportage nära föräldrahemmet i Trelleborg. En skildring av den danske uppfinnaren Peter Madsen slutade dock i katastrof. Kim Wall omkom och hennes kropp styckades på Madsens ubåt. Dansken är nu misstänkt för mord och brott mot griftefriden.
Som en del i sorgearbetet har familjen Wall – mamma Ingrid, Pappa Joachim och lillebror Tom – valt att starta en stipendiefond tillsammans med intresseorganisationen International Women's Media Foundation.
Stipendiet ska delas ut på Kim Walls födelsedag, den 23 mars, varje år med start 2018. Gensvaret hittills har varit enormt. Så bra att stipendiet är tryggat i många år framöver.
– Vi har fått ihop över 140 000 dollar från nästan 2 000 givare från hela världen. Kims öde har verkligen berört, säger Ingrid Wall och fortsätter:
– Det viktigaste för oss är att uppmärksamma Kims liv och det hon stod för. Det vill vi föra vidare, inte hur hon dog.
Stipendiet kommer att bestå av ”en rejäl summa pengar” och ska gå till en kvinnlig journalist. Man ansöker, hos IMWF, för finansiering av en artikel eller artikelserie som ska vara i Kim Walls anda.
– Kim skrev gärna om de som inte normalt sett var på förstasidorna. De marginaliserade och kanske lite udda karaktärerna, säger Ingrid Wall och exemplifierar med en ännu ej publicerad artikel om kvinnliga soldater i den tamilska gerillan.
HD-Sydsvenskan har valt att satsa de pengar som annars gått till de anställdas julklappar i fonden, 100 000 kronor.
– Det var ett enkelt beslut att fatta. Kim Walls öde har berört oss djupt och kommit väldigt nära, inte minst som hennes bror Tom Wall jobbar hos oss. Stipendiepengarna ska också användas till mycket angelägna ändamål, säger HD-Sydsvenskans vd Anders Eriksson.
Fakta

International Women's Media Foundation

IWMF är en amerikansk organisation som sedan 1990 jobbar för att lyfta fram och stödja kvinnliga journalister på en rad olika sätt, inte minst när det gäller finansiering och säkerhet. Kim Wall var engagerad i IWMF som stöttat henne i samband med flera olika jobb runtom i världen.

Fakta

Kim Wall

Född 1987 i Trelleborg, död 2017 i Kögebukten i Danmark. Växte upp i Trelleborg och tog studenten i Malmö. Högre utbildning vid London School of Economics och Columbia University i USA. Internationellt verksam journalist med en lång rad reportage publicerade i bland annat The Guardian, New York Times, Harper's Magazine, Vice och Time. Läs mer om Kim Wall här och här. Insamlingssidan för fonden finns här.

Gå till toppen