Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Antisemitism i Sverige

Misstänkt för attack mot synagoga släpps

En av de misstänkta för attacken mot synagogan i Göteborg, en 18-årig man, ska släppas, uppger Åklagarmyndigheten.

Efter attacken kärleksbombades synagogan i Göteborg. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden.Bild: Nora Lorek/ TT
"Bevisningen mot honom har försvagats och det finns inte längre tillräckliga skäl för häktning", säger kammaråklagare Stina Lundqvist i ett pressmeddelande.
Mannen är fortfarande skäligen misstänkt, det vill säga den lägre misstankegraden, för grov mordbrand och förundersökningen mot honom fortsätter. Den andra misstänkta mannen, en 21-åring, är fortsatt kvar i häkte.
Det var lördagen den 9 december som en grupp personer slängde in brinnande föremål på gården vid synagogan. I ett församlingshus intill pågick en ungdomsfest, bränderna dämpades dock av ett kraftigt regn.
Enligt åklagaren kan brandattacken troligen kopplas till Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Båda männen som häktades några dagar efter attacken kommer ursprungligen från grannländer till Israel.
– Vi utreder detta som ett hatbrott, att man har motivet att kränka en viss folkgrupp, sade Stina Lundqvist i samband med häktningsförhandlingarna.
– Vi tänker att det som hänt under veckan, med Trumps uttalande och agerande, kan ha varit en utlösande faktor. Vi vet ju inte, men det är väl troligt.
Gå till toppen