Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rådhusets ansiktslyftning är klar

Täckelsen försvann från Rådhuset för cirka en vecka sedan. Den nästan två år långa fasadrenoveringen är klar. 950 olika bitar har bytts ut i fasaden från 1860-talet och en ny balkong är på plats.

Balkongen har byggts upp på nytt.Bild: Lars Brundin
Byggnadsantikvarien Björn Bjelke-Holtermann berättar att det dröjde innan de hittade konstruktionsskissen till balkongen. Men en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret kom ihåg en papplåda där hon sett den.Bild: Lars Brundin
De nya balkongpelarna har skapats utifrån originalen.Bild: Lars Brundin
Renoveringen blev betydligt dyrare än väntat, men skicket var också betydligt sämre än befarat. Bland annat var balkongen så skadad att den fick tas ner och byggas upp igen.
Notan landar på drygt 41 miljoner kronor för den omfattande upprustningen – från stentrappan, som hade frostskador, till den förgyllda toppen.
– Arbetet har bjudit på en och annan överraskning på vägen. En tiondel av konststenarna har bytts ut och det hade aldrig gått så bra utan skickliga yrkesmän och hantverkare, sa Carina Tempel, direktör på serviceförvaltningen när den nya fasaden visades upp på tisdagen.
Rådhuset, med anor från 1540-talet är Nordens äldsta. Det har haft många lika skepnader, från den ursprungliga ganska enkla tegelfasaden med trappstegsgavlar till dagens rikt utsmyckade exteriör från 1860-talet.
Läs också Vilka är gubbarna och gummorna på Rådhusets upputsade fasad?
Då ville staden ha ett nytt utseende på sitt rådhus och flera arkitekter lämnade in förslag. valet föll på Helgo Zettervalls förslag som innebar att det sattes en tegelkuliss på den ursprungliga fasaden.
– Han sa att det var så här det var tänkt att rådhuset skulle se ut, berättar byggnadsantikvarien Björn Bjelke-Holtermann.
Kulissen fästes med armeringsjärn och de är en anledning till att så många stenar måste bytas ut. Armeringsjärnen rostade och skadade stenarna.
Byggnadsantikvarien Björn Bjelke-Holtermann visar att upprustningen gällt nästan allt på Rådhusets fasad.Bild: Lars Brundin
Figurerna på fasaden har skapats av den danska skulptören Edvard Ring i det då nya materialet konststen. De som har behövts bytas ut har gjutits på Mölledalsskolan av Stucco Maestro.
Läs också Rådhusets fasadkonst repareras sten för sten
I nästan två år har en vepa föreställande Rådhusets täckt fasaden. Vepan användes som en form av skiss under ombyggnaden.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen