Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska Kentz gör dansbandsversioner av Kentlåtar

Är du en av alla de som sörjer att bandet Kent lade ner i december förra året? Är du dessutom ett inbitet dansbandsfan? Då är nystartade Kentz något för dig – bandet gör nämligen dansbandsversioner av Kentlåtar och har precis släppt sin första singel ”Kräm”.

Pelle Bävman,Bild: Johan Bävman
Bandet Kentz grundades för bara ett par månader sedan men har redan rönt stor uppmärksamhet. De har synts i SVT:s Morgonstudion och nominerats till Gaffapriset 2018 i kategorin Årets genombrott. I en intervju med musiktidningen Gaffa kallar Kent-gitarristen Sami Sirviö dansbandet ”mycket bättre än originalet”.
Bandet har Stockholm som utgångspunkt men består till stor del av skåningar och forna Malmöbor. Bandets grundare är skåningen och basisten Pelle Bävman.
Hur fick ni idén att kombinera dansbandsmusik med Kent?
– Jag skrev ner idén i min telefon för 4 år sedan och sedan dess har den funnits där i väntan på rätt tillfälle. När Kent lade ner insåg jag att det var nu eller aldrig om Kentz skulle bli verklighet, säger Pelle Bävman.
Läs också Kents sista sång har tystnat
Vad har du för relation till Kent?
– Jag har inte varit något Kent-fan från början, det har kommit senare. Det senaste halvåret har jag och dom andra i bandet lyssnat på väldigt mycket Kent. Om man tittar på vår årssummering på Spotify ser man rätt tydligt att vi har fått ett nytt favoritband. Sedan kan man såklart tycka att vi är lite sena på pucken.
Jocke Berg under Kents sista uppträdande tillsammans.Bild: Pontus Lundahl/TT
Kent lade ner förra året – efter en drygt 20 år lång karriär. Deras långa avskedsturné avslutades med en spelning på Tele2 arena i Stockholm den 17 december förra året. Den största utmaningen för det nystartade dansbandet är att så många människor har en så stark relation till Kent, menar Pelle Bävman.
Läs också Så bra var Kents sista spelning
– Vi förstod snabbt att vi är ute på djupt vatten när vi ger oss på att tolka Kents musik. De har många fans som är väldigt gedigna. Därför vill vi vara tydliga: det här är ingenting vi gör för att förlöjliga varken Kent eller dansband. Vi tycker det är fina låtar och vi vill göra fina tolkningar, därför är den största utmaning att verkligen få det att låta bra, säger han.
Vad har du för relation till dansband?
– När jag var liten brukade jag säga att jag lyssnade på allt mellan himmel och jord – förutom dansband. Jag har funderat en del kring varför jag sa så, varför man inte vågade stå för att man tyckte det var bra musik.
Den 16 december hade Kentz sin allra första officiella spelning på restaurang Nytorpet i Stockholm. Dagen efter, på årsdagen för Kents sista konsert, släpptes bandets första singel ”Kräm”.
– Vi är oerhört tacksam för den fina responsen vi fått från många människor, och inte minst från delar av Kent själva. Det hade vi inte ens vågat drömma om. Har aktivt valt att inte nypa mig själv i armen förrän i söndags – det har gått så fort och varit så roligt att jag har varit rädd för att vakna upp ur en dröm, säger Pelle Bävman.
Ytterligare en singel finns inspelad och kommer att släppas inom kort. Vilken låt det är vill Pelle Bävman inte avslöja. Därefter hoppas Kentz på att spela in fler låtar och åka på turné. Målet är att kunna förena Kent-fans och dansbandsfans i samma publik. Drömturnén går via dansbandsveckan i Malung och avslutas på hemmaplan – i dansbandstältet på Malmöfestivalen.
Gå till toppen