Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Amanda berättar om livet med Downs syndrom – skrev bok om vardagen

Amanda Malmberg vill berätta om hur det är att leva med Downs syndrom. I boken "Mitt unga fartfyllda liv" skildrar hon sin egen uppväxt och vardag.

23-åriga Amanda Malmberg bor i Höllviken tillsammans med sina föräldrar men jobbar ett par dagar i veckan på restaurang i Malmö.Bild: Elin Wrethov
Amanda Malmberg har smitit ifrån jobbet på restaurangen en stund för att intervjuas. Hennes första bok "Mitt unga fartfyllda liv" är färdigtryckt och på väg ut till handeln.
– Det känns jättestort. Det känns galet stort, och skönt, som att en sten lossnat. Jag känner mig som en vinnare, som om jag vunnit Augustpriset. Det är en dröm, faktiskt, att en gång vinna Augustpriset.
Amanda Malmberg föddes för 23 år sedan i Malmö, med diagnosen Downs syndrom. Fast det var hon inte medveten om själv under barndomen, förklarar hon.
– När jag var runt nio–tio år fick jag reda på min diagnos, Downs syndrom. Innan hade jag inte tänkt så mycket på att jag var annorlunda. Men nu tänkte jag, kommer jag aldrig att kunna hänga med andra barn? Men jag har ju bara en kromosom för mycket.
I ungefär samma veva flyttade familjen till Höllviken. Där bor Amanda fortfarande tillsammans med sina föräldrar. Hon pendlar ett par dagar i veckan till Malmö för att jobba.
– Eftersom jag är uppvuxen i Malmö har jag fått mycket respekt för folk med annan hudfärg, folk som ser annorlunda ut. Jag gillar inte när man trycker ner folk.
Det är sitt eget liv hon skildrar i boken. Från bebistiden, som hon fått berättat den för sig av sin mamma, fram till idag.
– Den handlar om hur det är att leva med en funktionsvariation och om mitt fartfyllda liv, vad jag sysslar med i vardagen. Jag gillar att säga att jag är ett brinnande klot som bara far iväg.
Amanda spelar fotboll, tränar kampsport, spelar piano, skriver dikter och musik. Boken började hon på för ungefär ett och halvt år sedan.
– Jag kände att jag hade mycket att berätta. Jag har många känslor. Jag hittade en artikel genom twitter, om konsten att skriva en roman som jag tyckte var väldigt bra. Jag läste och fick många nya tankar om hur man sätter upp mål och hur man gör för att locka folk att läsa vidare.
Efter en intervju i tv om bland annat bokprojektet hörde Vaktel förlag av sig.
"Genom svårigheterna mot stjärnorna" är undertiteln på boken som innehåller även mörkare kapitel.
– Jag har en väldigt mörk tid bakom mig. Jag har varit mobbad i fem–sju år. Det var många grova ord. Ibland ville jag bara ta livet av mig. Men nu mår jag bra.
Vem vill du ska läsa boken?
– Alla, men speciellt föräldrar till barn med särskilda behov. Man ska aldrig vara rädd för att prata med sina barn om framtiden, om funktionsnedsättningen. Man ska inte dölja något. Budskapet är att sprida kärlek.
Amanda har också börjat vara ute och föreläsa, bland annat på skolor runt om i Skåne.
– Jag berättar hur det är att ha Downs syndrom. Det finns många fördomar. Jag läste en artikel där en läkare uttryckte sig taskigt - ska du verkligen behålla monstret, mongot? Ibland är det sådana ord.
Vad vill du göra i framtiden?
– Jag vill ha ett hyfsat normalt liv, självständigt. Jag tränar för att klara mig själv, det har mamma och pappa tränat med mig länge.
Blir det fler böcker?
– Ja oja, jag har mycket kvar att berätta. Jag har många böcker till i min dator, diktböcker och en uppföljare till denna bok.
Boken "Mitt unga fartfyllda liv" släpps den 15 januari och går att köpa via nätbokhandlar.
Fakta

Dikt av Amanda Malmberg

I rymden finns det känslor.

De finaste känslorna kommer från hjärtat.

När du ser mig, glad som ledsen, finns du nära mig.

Närheten hos dig, i din trygga famn.

I rymden finns det känslor.

Gå till toppen