Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De får Lunds stadsbyggnadspris

Arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson får Lunds stadsbyggnadspris 2017 för tillbyggnaden av Skissernas museum.

Arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding får Lunds stadsbyggnadspris 2017 för tillbyggnaden till Skissernas museum.Bild: Lars Brundin
– Fantastiskt kul. Jag blev väldigt överraskad när jag fick veta det. Jag kände inte ens till att priset fanns, säger Johan Oscarson.
Hans kollega Jonas Elding var lika glad han när de båda kollegerna tog emot priset på 30 000 kronor före kommunfullmäktiges möte på onsdagskvällen.
– Jättekul. Dessutom är det prispengar. Det är vi inte så vana vid, vi brukar få nöja oss med äran, sa han.
Skissernas museums tillbyggnad, som består av en ny entré och en restaurangdel, stod klar vid förra årsskiftet och invigdes i januari. Projektet har redan belönats med Kasper Salin-priset, som av många anses vara Sveriges finaste arkitektpris.
Vad betyder de här priserna?
– Att vara arkitekt är en livsstil på nåt sätt, säger Jonas Elding. Det vi ser som lön för mödan är att resultatet blir något som man kan känna sig nöjd med. Priserna innebär dessutom en bekräftelse från omvärlden, säger Jonas Elding.
– Och förhoppningsvis ger det också mer jobb, tillägger Johan Oscarson. Det är väldigt kul att ha projekt här nere i Skåne.
Johan Oscarson och Jonas Elding tar emot Lunds stadsbyggnadspris av kommunfullmäktiges ordförande Lennart Prytz (S).Bild: Lars Brundin
De båda arkitekterna har sina rötter i Lund (Elding) och Kristianstad (Oscarson). De studerade ihop i Lund på 90-talet, men arbetade sedan på skilda håll i åtta år innan de slog sina påsar ihop och startade det gemensamma arkitektkontoret Elding Oscarson, som har sitt säte i Stockholm.
Tillbyggnaden av Skissernas museum var deras första publika byggnad och de är själva mycket nöjda med resultatet. I presentationen av byggnaden beskrev Jonas Elding tillbyggnaden som att de har krökt ner museet så att det öppnar sig in mot parken utanför entrén.
– Skissernas museum är ju en dold skatt som nu har blivit mer tillgänglig, säger Jonas Elding. Det har blivit en mötesplats. Det är nyckelordet.
1990 delades stadsbyggnadspriset ut för första gången. Priset har instiftats av LKF, som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds kommun. Syftet med priset är "att premiera arkitekter, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Härvid skall särskilt beaktas arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, god funktion för brukare och skönhetsvärden."
Fakta

Juryns motivering

Ett av Lunds mest unika museer har fått ännu en årsring!

Arkitekterna löser på ett raffinerat och vackert sätt uppgiften att ge museet en ny och tydlig entré samt en publik restaurang som välkomnar besökaren. Ett till ytan litet tillägg men ett stort bidrag även till parken som stärker det offentliga rummet och samtalar med tidigare byggnadsetapper.

Cortenstål som val av fasadmaterial krokar arm med intilliggande tegelbyggnaders färgpalett, och det arkitektoniska gestaltningsgreppet tydliggör dåtid och nutid i museets byggnadskroppar från olika tidsepoker.

De skarpt utskurna fönsteröppningarna flirtar med verksamhetens konstnärliga inre och ger betraktaren en upplevelse av levande tavelramar där universitetsparken bjuds in som skulpturalt element i museets koncept.

Läs också Alla eniga dagen efter prisutdelningen — rätt hus vann
Läs också Skissernas museum vann Kasper Salin-priset
Ett till ytan litet tillägg men ett stort bidrag även till parken som stärker det offentliga rummet och samtalar med tidigare byggnadsetapper. Så beskrivs Skissernas museums tillbyggnad av prisjurynBild: Ingemar D Kristiansen
Bild: Ingemar D Kristiansen
Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen