Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Katalonienfejd kulminerar i nyval

Katalonien laddar omigen för en ödesdag. Nyvalet på torsdag kan sätta punkt för den värsta politiska krisen i modern spansk historia – eller ge nytt bränsle till den.

Bild: TT
In i det sista har båda sidor argumenterat för sin sak – separatister såväl som de som vill att Katalonien förblir spanskt. Både Kataloniens rödgulrandiga flagga och självständighetsivrarnas, som även pryds av en stjärna i en triangel, syns på fasader och lyktstolpar regionen över.
Nyvalet till regionalparlamentet är initierat av regeringen i Madrid, som i höstas tog över styret i Katalonien efter folkomröstningen om självständighet som enligt författningsdomstolen var olaglig.
Opinionsmätningar visar att läget är mycket jämnt mellan de båda blocken och att ingen sida ser ut att få egen majoritet.
Separatistsidans fortsatt mest framstående profil är den avsatte tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont, som leder koalitionsrörelsen Junts per Catalunya och som i oktober flydde till Belgien. Häromdagen talade han på ett valmöte i Barcelona via videolänk. Störst parti på unionistsidan är centerhögerpartiet Ciudadanos.
– Det är anmärkningsvärt att ett icke-separatistiskt parti kan bli det största i valet. Ciudadanos är det liberala parti som Spanien aldrig haft, de fångar upp de moderna liberalkonservativa rösterna, säger Jakob Lewander, statsvetare och Spanienkännare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.
Sämre verkar det gå för premiärminister Mariano Rajoys konservativa PP, som inför valet har ett stöd på 6–7 procent, några procentenheter lägre än tidigt i höstas. Lewander ser det som ytterligare ett tecken på det dåliga förhållande som råder mellan regionstyret i Katalonien och regeringen i Madrid.
Om ingen sida får egen majoritet väntar sannolikt utdragna koalitionsförhandlingar över jul- och nyårshelgerna.
– Katalonien kan komma att stå utan styre. Men det kanske är bra för framtiden, att båda sidor inser att de behöver varandra och måste prata med varandra, säger Lewander.
Ideologiskt handlar valet mycket om hur man ska gå vidare.
– Den stora frågan är vad självständighetsprojektet nu ska ta för politisk riktning. På många sätt har man ju övergett den unilaterala brytningen och staten har satt ner sin fot. Men hur ska katalonismen drivas vidare, frågar sig Lewander.
Hur det blir om separatistsidan vinner, där flera framträdande ledare sitter bakom lås och bom eller har flytt utomlands, är inte lätt att sia om. Lewander noterar att vissa utfästelser om benådning gjorts under valrörelsen, men säger att det är svårt att förutsäga hur det skulle gå till rent praktiskt.
I värsta fall blir det nyval, igen, i en region där invånarna är engagerade men där många längtar efter att få diskutera frågor som ligger närmare deras vardag.
Fakta

De två blocken i Katalonien

Den separatistiska sidan har i en mätning från 14 december ett stöd på 46,9 procent.

Består av:

Koalitionsrörelsen Junts per Catalunya (JuntsXCat) som leds av den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont.

Det ekonomiskt liberala vänsterpartiet ERC, vars ledare Oriol Junqueras sitter fängslad i Madrid.

Extremvänsterpartiet CUP, som inte har så mycket gemensamt med de två övriga. Vill ha självständighet men att Katalonien står utanför EU och Nato och att viktiga industrier nationaliseras.

Unionistsidan har ett gemensamt stöd på 43,7 procent i samma mätning. Består av:

Liberala centerhögerpartiet Ciudadanos. EU-vänligt och i stark motsättning mot katalansk nationalism.

PSC, en katalansk gren av det spanska socialistpartiet PSOE.

PP, den katalanska grenen av premiärminister Mariano Rajoys konservativa parti med samma namn. Går kräftgång i mätningarna.

Ingår inte i något av blocken:

Catalunya en Comu, en koalition av gröna och vänsterorienterade partier som leds av Barcelonas borgmästare Ada Colau.

Källa: Financial Times med flera

Fakta

Bakgrund: Den stormiga hösten i Katalonien

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt.

Valdeltagandet landade på 42,3 procent av de 5,3 miljoner som är röstberättigade. Av dessa sade 90 procent ja till självständighet. Valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Folkomröstningen hade förbjudits av regeringen i Madrid och enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

Den 2 november häktade specialdomstolen Audiencia Nacional nio avsatta eller avgångna katalanska ministrar för uppror och uppvigling – brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Även ledarna för självständighetsrörelserna Katalanska nationalförsamlingen (ANC) och Òmnium Cultural – Jordi Sànchez respektive Jordi Cuixart – sitter frihetsberövade.

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont flydde till Belgien tillsammans med fyra av sina ministrar. Spanien begärde dem utlämnade men hävde senare den internationella arresteringsordern. Puigdemont meddelade dock att han tills vidare tänker stanna i Belgien eftersom han riskerar att gripas i Spanien. De senaste veckorna har han drivit valkampanj från Bryssel.

Fakta

Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

Gå till toppen