Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Muskelsjuka får medicin för miljoner

Personer som lider av den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi (SMA) kommer att kunna få en ny medicin – som är en av världens dyraste. Det har landstingens råd för nya mediciner, NT-rådet, beslutat.

Muskelsjukdomen SMA ska kunna behandlas med en ny medicin. Den kostar flera hundratusen kronor per spruta. Arkivbild.Bild: isabell Höjman/TT
Det finns i dag 200–300 SMA-patienter i Sverige. Det är först och främst de som lider av den svåraste varianten, typ 1, som ska få medicinen.
"Behandlingen ska också avbrytas direkt om den inte har effekt", säger Gerd Lärfars, överläkare i internmedicin och NT-rådets ordförande, i ett pressmeddelande.
SMA typ 1 och 2 innebär en betydande risk för att patienten ska dö tidigt – typ 1-patienter dör oftast före sin första födelsedag. Sjukdomen är kronisk och blir värre med tiden.
Läkemedlet heter Spinraza och kostar flera miljoner kronor per patient och år. I tester har spädbarn som behandlats med det levt längre.
Gå till toppen