Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu rivs Tolvåkers förskola i Lödde

Med hjälp av två politiker och ett femtiotal förskolebarn inleddes rivningen av fuktskadade Tolvåkers förskola i Löddeköpinge.
– Det är bra att vi får en ny förskola för den gamla var lite sjuk. Det är roligt att vi får hjälpa till och riva, säger femåriga Ellie Winholt.

Rivning har börjat! Femåringarna Siri Valett Erneland, Ellie Winholt och Charlie Wallin från avdelning Skeppet på Tolvåkers förskola ryckte gärna in och tjuvstartade rivningen.Bild: Lars Brundin
Det var stort pådrag vid Tolvåkers förskola på onsdagen. Den låga mexitegelbyggnaden som stått tom i mer än ett halvår ska nu rivas för att ge plats för en ny förskola. Ett femtiotal barn och vuxna hade samlats för att tjuvstarta rivningen. Iförda bygghjälmar och utrustade med kofot respektive slägga satte kommunalrådet Pia Almström (M) och bildningsnämndens ordförande Camilla Mårtensen (L) högtidligen igång rivningen genom att bryta loss en bräda.
– Det känns roligt att riva! Efter nyår kommer maskinerna som river resten, säger Pia Almström som är mer van att inviga än att riva hus.
Bildningsnämndens ordförande Camilla Mårtensen (M) och kommunalrådet Pia Almström (M).Bild: Lars Brundin
– Det som känns bra med att riva är att förskolan har tjänat ut och vi satsar på något nytt. Pedagogiken har utvecklats och man bygger på ett annat sätt i dag, det kommer att bli hur bra som helst med en ny förskola, säger Camilla Mårtensen.
Läs också Barn fick gå på fuktskadad förskola – nu kritiserar föräldrar kommunens agerande
Femåringarna Siri Valett Erneland, Ellie Winholt och Charlie Wallin var på plats, iförda bygghjälm, för att hjälpa till och riva sin fuktskadade förskola. ""Det är roligt att vi får hjälpa till" sa Ellie Winholt.Bild: Lars Brundin
Barnen på Tolvåkers förskola går sedan tidigt i våras i tillfälliga baracker på en tomt intill, på grund av fuktproblemen. Där får de bli kvar till den nya förskolan är klar om knappt två år.
– Det är bra att de river för huset var lite sjukt. Jag brukar inte hamra, men det är roligt att vi får hjälpa till att riva, sa femårige Ellie Winholt.
Förskolepersonalen håller med om att det är bra att den gamla förskolebyggnaden försvinner.
– Vi ser fram emot att få flytta till ett nytt och fräscht hus. Det viktigaste är att barnen får friska lokaler, säger förskolläraren Kristina Lennart som arbetat på förskolan i tolv år.
Rivningen är första steget i en omfattande förnyelse av Tolvåkersområdet. Inom några år är även Söderparkskolan riven och ersatt med ny, Tolvåkerskolan totalrenoverad, badhuset rivet och ersatt med en sporthall.
Läs också Tolvåkersområdet får ny skola och idrottshall
Nya Tolvåkers förskola börjar byggas i höst. Det kommer att bli en H-formad tvåvåningsbyggnad, på samma plats, med fasaddetaljer i Kävlinge kommuns färger rött, blått, gult och grönt.
Om knappt två år är det inflyttning i nya Tolvåkers förskola. Den blir i två plan och får plats för 200 barn.Bild: Arkitektgruppen
– Vi bygger för 200 barn och det kommer att bli en helt annat miljö med verksamhetsanpassade och flexibla lokaler. Det blir en av de första förskolorna vi bygger i två plan, säger Jimmie Persson som är fastighetschef på KKB Fastigheter.
Hösten 2019 ska den nya förskolan vara klar.
Fakta

År för år på Tolvåkersområdet

1974: Tolvåkers förskola byggs

1975: Tolvåkers högstadium byggs.

1976: Söderparkskolan byggs

2016: Fuktskador upptäcktes på Tolvåkers förskola.

2017, vår: fuktskadad förskola töms och barnen får gå i tillfälliga moduler.

2017, december: Rivning av Tolvåkers förskola påbörjas.

2018, vår: Rivning klar. Ny förskola börjar byggas höst.

Söderparkskolan byggs till och ihop med Tolvåkerskolan.

2019 höst: Inflyttning i ny förskola. Eventuellt blir även öppna förskolan i samma lokaler.

Tolvåkerskolans elever och Kulturskolan flyttar in i Söderparks nya skolbyggnad. Vid behov byggs även moduler från förskolan om till tillfälliga skollokaler.

Tolvåkerskolan totalrenoveras.

2020 höst: Renovering Tolvåkerskolan klar, eleverna flyttar tillbaka.

Gamla delen (mellanstadiet) av Söderparkskolan rivs och flyttar in i de nya lokaler.

Efter 2020: Badhuset rivs (när nya badhuset i Kävlinge är färdigt) , istället byggs en ny sporthall som ska ersätta den tillfälliga sporthallen.

Gå till toppen