Lund

Fi:s toppnamn lämnar Lundapolitiken

Pernilla West, toppnamn för Feministiskt initiativ i Lund, lämnar sin plats i kommunfullmäktige. Hon kommer inte heller att kandidera i valet 2018.

Pernilla West (Fi) i talarstilen i kommunfullmäktige.Bild: Ingemar D Kristiansen
Pernilla West stod som etta på Fi:s valsedel i valet 2014, då partiet fick 3,62 procent av rösterna och för första gången kom in i Lunds kommunfullmäktige.
Nu ska hon avsäga sig platsen i fullmäktige och sina andra uppdrag för Fi i Lund, för att flytta till York i England för en utbytestermin.
Pernilla West kommer inte heller att kandidera för Fi i valet 2018.
– Jag har bott i Lund i hela mitt liv och under tiden i kommunfullmäktige så har jag lärt känna Lund på ett helt nytt sätt. Nu känner jag att det är dags att upptäcka något annat, säger hon.
Fi kom ju in i fullmäktige för första gången 2014 – hur tycker du att den här perioden har varit?
– Det har varit fantastiskt att vara med och sätta igång resan för Fi i fullmäktige i Lund. Efter sammanträdet igår (onsdag) kom en person fram till mig och sa att jag verkligen gjort skillnad i fullmäktige.
– Det är uppenbart att Fi behövs i politiken. Vi har vågat ifrågasätta gamla hjulspår, lyfta fram nya perspektiv, sätta jämställdhet och antirasism högt på agendan och se till att samhället får en bättre och starkare välfärd.
Är det något speciellt du tycker att du lyckats förändra eller genomföra?
– Mitt stoltaste ögonblick var att presentera Fi:s första budget till kommunfullmäktige. Det arbetet har jag drivit väldigt mycket och det är jag extra stolt över. Vi kunde visa att vår politik går att omsätta i en budget.
Vad har du inte lyckats med, som du hade velat uppnå?
– Det har varit svårt att partierna med en mer human och solidarisk politik inte har vågat stå upp för den politiken. Därför har det varit svårare för oss att få igenom olika konkreta förslag.
– Det har varit väldigt mycket prat om ekonomiska svårigheter, istället för bra framtidsförslag.
Läs alla artiklar om: Ett år kvar till valet i Lund
Gå till toppen