Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommuner får ny vindkraftspremie

Kommuner som investerar i vindkraft ska få ekonomiskt stöd i efterhand. Så hoppas regeringen öka vindkraftsetableringarna och omställningen till mer förnybar energi.

Vindkraftverk i närheten av Malå. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Regeringen ger Energimyndigheten uppdraget att varje år fördela 70 miljoner kronor till kommuner som installerar vindkraft. Ju mer som tas i drift i en kommun under ett år, desto större blir ersättningen i efterhand. Stödet ska snabba på omställningen till ett förnybart energisystem, som regeringen vill ska trappas upp.
Fastän utbyggnaden av vindkraft har ökat anser energiminister Ibrahim Baylan att det behövs en morot.
– Vi vet att det lokalt i de kommuner där det byggs finns en diskussion kring vilken lokal nytta det gör, och det här är ett sätt att visa att det också kommer att finnas en lokal nytta där det byggs mycket vindkraft, säger han till TT.
Vindkraftsproduktionen lär slå rekord i år med omkring 18 terawattimmar.
– Det är den högsta nivån någonsin, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen Sverige.
Mängden vind- och vattenkraft varierar med vädret, men andelen vindkraft ökar. 2010 stod den för 2 procent, i år för 11 procent enligt Thorstensson.
– När den väl är på plats är den billig i drift.
Fakta

Svensk elproduktion 2017

Kraftslag och andel i procent, hittills i år:

Kärnkraft: 40

Vattenkraft: 40

Vindkraft: 11

Värmekraft: 9

Källa: Energiföretagen Sverige

Gå till toppen