Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Färre strömavbrott när kraftledning mellan Lund och Södra Sandby grävs ner

Strömavbrotten ska bli färre när ledningen mellan Lund och Södra Sandby inte kan skadas av dåligt väder. Den 40 år gamla ledningen moderniseras och kapaciteten ökar.

Den gamla elledningen strax utanför Lund.Bild: Tom Wall
Åtta kilometer luftledningar för el mellan Lunds tätorts östra utkant och norra delen av Södra Sandby ska ersättas av tolv kilometer nya ledningar under jord.
Enligt Thomas Frick, teknisk beredare på Skånska energi, är anledningen till det omfattande projektet att luftledningarna är gamla och nätet behöver förbättras.
– Vi har haft en del problem de senaste åren med många strömavbrott, och nu ska vi prioritera det här avsnittet. När vi vädersäkrar nätet blir det bättre för kunderna, det finns inte risk för avbrott vid dåligt väder.
Dessutom ska den 40 år gamla 24-kilovoltsledningen moderniseras.
– Det behövs lite nyare grejer, vi får ett modernare nät som vi kan fjärrstyra lite mer i framtiden om det behövs, säger Thomas Frick.
Den nya underjordiska ledningen blir längre än den gamla luftledningen, eftersom luftledningen går snett över åkrarna medan den nya ledningen grävs ner längs vägarna. Den nya kraftledningen får också större kapacitet än den gamla, berättar Thomas Frick.
– Lund växer ju ständigt. Just nu ser vi visserligen inte att staden växer in i vårt område, men vi inser att det kommer att ske i framtiden. Om någon vill bygga ett nytt bostadskvarter i området så kommer vi att klara det.
Länsstyrelsen har gett tillstånd till rivning av de befintliga luftledningarna och att nya ledningar grävs ner. Åtta transformatorstationer som nu finns i elstolparna ska ersättas med transformatorer i marknivå.
En nergrävd kraftledning är betydligt dyrare att bygga än en luftledning, men i förlängningen blir det en bra investering, eftersom ledningen inte kräver samma underhåll och inte kan rasa ner när det blåser hårt, säger Thomas Frick.
Området där ledningarna ska grävas ner är åker eller betesmark. Inget naturskyddat område berörs. Arbetet med ombyggnaden av elledningarna ska påbörjas någon gång under våren.
– Vi måste först komma överens med alla markägare. Sedan tar det ett par tre månader att bygga den nya ledningen. Den gamla ledningen kan vi förhoppningsvis riva i början av nästa vinter.
Gå till toppen