Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gordon & Paddy: Svensk animation av högsta klass

Musen Paddy blir assistent till kommissarie Gordon i Linda Hamnbäcks "Gordon & Paddy".Bild: Tri art film

Gordon & Paddy

BIO. ANIMERAD BARNFILM. Sverige, 2017. Regi: Linda Hambäck. Röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Felix Herngren. Barntillåten. Längd: 1.02.

Kommissarie Gordon är en stor grön padda som uppehåller lag och ordning i skogen. Men han börjar bli gammal och trött, närmar sig pensionering och längtar efter att någon yngre kraft tar över. Det blir uppenbart då förskolläraren, kaninen Valdemar, anmäler att hans nötter försvinner och Gordon blir översnöad under sitt spaningsuppdrag. Kommissarien räddas av en liten namn- och hemlös mus.
Det är upptakten i Linda Hambäcks utmärkta animation efter Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker om kommissarie Gordon. Här finns en lätt igenkännbar, aktuell, vardagsmiljö med förskola där familjerna ekorre, kanin, igelkott med flera har sina barn och där unga ekorrslynglar i samhället gör busstreck utan att riktigt inse allvaret.
Kommissarie Gordon hittar sin efterlängtade assistent i musen som får namnet Paddy. Deras framväxande relation är bland det roligaste och finaste jag sett på länge i en barnfilm. Gordons pragmatiska inställning till brott och skriven lag innehåller ett stort mått humanism. Hans attityd till samhället har vissa, avlägsna, likheter med Karl-Bertil Jonssons. Alla barn som med stor förtjusning leker polis och tjuv har mycket att lära av Gordon och Paddy och deras sätt att bedriva spaning och tolka lagen.
Filmen rymmer många känslor vilka både form- och färgmässigt kommer till uttryck i animationen. Här mixas rädsla och skräck med glädje och trygghet. Bilderna blir aldrig heller platta utan får en djupverkan som inte alltid är så vanlig i animation för så små barn. Det lugna tempot gör att även en fyraåring får lite tänketid mellan varven.
Stellan Skarsgård (Gordon) och Melinda Kinnaman (Paddy) gör storjobb i det lilla formatet. ”Gordon & Paddy” är helt enkelt animation av högsta kvalitet och för vidare en tradition från förgrundsgestalter som Per Åhlin, Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad, Gun Jacobson, Eva Eriksson, Peter Cohen med flera.
Läs också "Jag blev förälskad direkt i Gordon & Paddy"
Gå till toppen