Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag blev förälskad direkt i Gordon & Paddy"

En padda och en mus jagar nöttjuvar i den svenska animationen "Gordon & Paddy". Med filmen vill regissören Linda Hambäck slå ett slag för handtecknad film. – Det känns som om många längtar efter det.

Den tecknade långfilmen "Gordon & Paddy" är baserad på Ulf Nilssons barnböcker. Här Felix Herngren (röst), Linda Hambäck (regissör), Melinda Kinnaman (röst) och Stellan Skarsgård (röst).Bild: Tri Art Film
Paddan Gordon är en kommissarie på väg att gå i pension. Så dyker ett besvärligt fall upp i skogen – någon stjäl nötter från ekorrarna.
Som tur är får Gordon hjälp av den unga musen Paddy, som gärna blir assistent i polishuset.
Regissören Linda Hambäck stötte på Ulf Nilssons och Gitte Spees barnböcker om Gordon och Paddy när hon botaniserade på en bokhandel i Stockholm för några år sedan.
– Och jag blev förälskad direkt i böckerna. Ulf Nilsson har en ton som är otroligt härlig. Det är melankoliskt och poetiskt, men ändå spännande och roligt. Jag såg en film framför mig ganska snabbt.
Nu får den animerade långfilmen "Gordon & Paddy" bred jullansering på Sveriges biografer. För rösterna står bland annat Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Felix Herngren.
När man gör animation spelas rösterna in tidigt i processen. Sedan anpassas bilderna efter ljudet. För Linda Hambäck var det väldigt viktigt att Stellan Skarsgård ville vara med – för henne är han den perfekte Gordon.
– Han ställde genast upp, och jag vet hans och de andras röster är bra. Jag har lyssnat på inspelningarna varje dag sedan våren 2016. Hade det inte varit bra hade jag inte stått ut.
Vad var det som fångade dig i berättelsen om Gordon & Paddy?
– Att det handlar om mentorskap, att välkomna den nya generationen och föra vidare det som man har lärt sig. Hela livet går ju ut på att bli lite klokare, och den kunskapen ska föras över från föräldrar till barn. Det är vad mänskliga relationer går ut på.
Det finns också en moralisk diskussion om brott i filmen. Kanske har den där nöttjuven ett försvarbart motiv.
– Ja, han är ju hungrig. Filmen handlar om att man inte ska ha så mycket fördomar. Det man tror om grannen kanske inte alls stämmer när man kommer lite närmre.
Vilken ålder tänker du filmen är bäst för?
– 5-7 år, Bamseåldern. Då tycker man att den är spännande och orkar sitta en timme. Vi har haft en testvisning med barn, och de jublade. Men jag hoppas att föräldrar och syskon kan ha behållning av filmen.
Det är dyrt och omständligt att göra handtecknad animation, och därför görs det väldigt få långfilmer i Sverige. De senaste årens succéfilmer med Bamse är ett undantag, men även om de är producerade av Malmöbolaget Sluggerfilm är de till största delen animerade i Taiwan.
"Gordon & Paddy" är helt och hållet ritad i Sverige, på Dockhus animation i Trollhättan. Tidigare har bolaget gjort de korta "Vem"-filmerna.
– Det är fantastiskt att vi har fått till en långfilm, med tanke på de skrala resurserna som vi har. På "Bamse"-filmerna är det väl 50 animatörer. Vi var åtta. Och det är svårt att hitta bra animatörer i Sverige, eftersom de flesta har gått över till spelindustrin för att få mat på bordet.
Linda Hambäck föredrar handritat framför datoranimationer, som nu dominerar utbudet. Dessutom menar hon att det är omöjligt att göra datoranimationer på Pixar-nivå i Sverige, eftersom det är för dyrt.
– Det känns som om många längtar efter handritade filmer, och det är enklare att arbeta med. Med datoranimation hamnar man dessutom väldigt mycket i händerna på tekniker.
Linda Hamnbäck är inte själv animatör, men det behövs inte för att regissera tecknad film.
– Jag kommenterar varje ruta, och ger röstregi. Ibland filmar jag mig själv för att visa hur figurerna ska gå eller röra sig.
"Gordon & Paddy" ska även lanseras internationellt, bland annat i Frankrike, som har en stark tradition av tecknad film.
Blir det en uppföljare?
– Kanske, men då får det vara en ännu bättre historia. Jag har lite att jobba med framöver då jag ska göra en animerad långfilm av Frida Nilssons "Apstjärnan". Det kommer att ta tre år.
Läs också Gordon & Paddy: Svensk animation av högsta klass
Gå till toppen