Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Julbord för ensamma fyllde Oxhallen

Med sång, mat och julklappar ordnades ett stort julbord för 100 ensamma människor i Oxhallen. Kanske får man med sig en ny vän härifrån, sa arrangören Harriet Kyolaba.

Harriet Kyolaba och dottern Freyah Kyolaba tar emot Sophie Lantz med sönerna Jabril Filfil och Jamal Filfil på julbordet för ensamma i Oxhallen i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är svårt att vara ensam och julen är lång. I sex år har Harriet Kyolaba haft en dröm om att ordna ett julbord för ensamma människor. I år blev det verklighet. Den gamla slakterilokalen fylldes med människor och i dörren stod Harriet Kyolaba och tog emot med en kram.
– Mingla och lär känna varandra så alla har något med sig härifrån, sa hon vid välkomsttalet en stund senare.
Tova Midfjäll hade åkt från Lund för att fira jul i Oxhallen.Bild: Sven-Erik Svensson
Tova Midfjäll hade åkt från Lund för att vara med.
– Det brukar bli väldigt ensamt på julen eftersom min dotter åker till sin pappa. Jag sitter mest själv och det är jättejobbigt eftersom det är flera dagar. Det är också ganska skamligt att vara ensam, sa hon.
Att åka hem till släkten i Kiruna är inget alternativ.
– Det kostar lika mycket som en utlandsresa. Jag blev fantastiskt glad när jag såg det här. Här är så mycket barn och barn saknar jag på julen. Det är min jul idag, sa Tova Midfjäll.
Suzanne Skoglöf var både gäst och funktionär på de ensammas julbord.Bild: Sven-Erik Svensson
Suzanne Skoglöf från Helsingborg hade anmält sig som gäst, men också valt att hjälpa till med lotter och julklappsutdelning.
– Jag har ingen familj och sitter själv på jularna. Här får jag känna julgemenskap och får en upplevelse att fundera på under juldagarna. Det är helt fantastiskt det som Harriet Kyolaba har gjort, sa hon.
Totalt hade ett 100-tal personer samlats i lokalen. Klart rörd kunde Harriet Kyolaba beskåda resultatet av sitt arbete. Ett arbete som fick en tuff start. Företagen som hon ville ha som sponsorer nappade inte. Då försökte hon istället börja med att ordna en lokal.
– Tanken var att göra något för ensamma, oavsett om de är fattiga eller rika. Och det tyckte Oxhallen var en jättebra idé, sa Harriet Kyolaba.
Harriet Kyolaba med dottern Freyah Kyolaba bland alla presenter som skulle delas ut till besökarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Med lokalen på plats blev det lättare. Ytterligare fart tog det när hon delade ett videoklipp på facebook. Plötsligt ville folk hjälpa till.
– Jag fick swishat 50 kronor och så skrev man: "här har du till ett paket köttbullar".
Andra bidrog med betydligt mer och efterhand fick hon också hjälp av allt fler, enskilda och sponsorer. Medan "Bjällerklang" hördes som allsång i lokalen frågade vi om det blir en repris nästa år?
– Nu har jag lärt mig saker så jag hade gärna velat göra det nästa år. Just nu när du frågar – ja, varför inte? Med den här responsen, sa Harriet Kyolaba.
Gå till toppen