Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

14-åring som våldtogs av pojkar från samma skola får ersättning

Eleverna som våldtog den 14-åriga flickan fick gå kvar i skolan. Nu går kommunens försäkringsbolag med på att betala 65 000 kronor för kränkning och lidande.

Kommunen står själv för knappt hälften av ersättningen till 14-åringens familj.Bild: Petter Bjerregaard
I juni 2016 våldtogs den 14-åriga flickan av en 14-åring och en 15-åring från samma skola. Efter våldtäkten missade flickan nästan ett helt skolår.
Hon går fortfarande i specialskola men mår nu bättre och har lyckats få godkänt i alla ämnen, säger hennes mamma.
– Det går framåt, även om detta finns i bakgrunden hela tiden, det tar lång tid innan man har kommit tillbaka efter en sådan händelse.
Nu, ett och ett halvt år efter händelsen, betalar kommunens försäkringsbolag ut ersättning till flickan och hennes familj.
Något skadestånd handlar det dock inte om, påpekar kommunalråd Elin Gustafsson (S):
– Det är kommunens försäkringsbolag som har skött förhandlingarna, och bolaget har utifrån sitt arbete gjort bedömningen att det inte skulle finnas juridisk grund för skadestånd vid eventuell rättslig prövning.
Våldtäkten ägde rum i juni 2016. Polisens förundersökning tog lång tid, och först i december 2016 kunde den äldre gärningsmannen dömas till ungdomsvård. Han ska också betala ett skadestånd på 100 000 kronor till flickan.
Den yngre gärningsmannen var inte straffmyndig när brottet ägde rum och ställdes inte inför domstol. I stället tog de sociala myndigheterna hand om honom.
Efter händelsen och domen fick de två pojkarna gå kvar på skolan medan flickan undervisades på annan plats. Först efter att agerandet fått nationell uppmärksamhet flyttade kommunen i början av mars 2017 pojkarna till annan skola.
Flickans mamma tyckte att kommunen inte hade tagit sitt ansvar för det lidande hela familjen hade utsatts för och var besviken på att kommunen inte erbjöd hjälp. Eftersom kommunen inte tog initiativ skickade familjen i maj in en begäran om skadestånd till kommunen.
Kommunen lämnade över ärendet till sitt försäkringsbolag Qbe Insurance, som under hösten förhandlat med familjen. I början av december träffade parterna en överenskommelse, berättar Elin Gustafsson.
– Det vi kan säga nu är att försäkringsbolaget har gjort en överenskommelse om en ersättning på 65 000 kronor. Av den summan betalar kommunen 30 000 kronor i självrisk, resten står försäkringsbolaget för. Kommunen har accepterat den här överenskommelsen, eftersom det finns brister i kommunens hantering av ärendet.
Syftet med att begära skadestånd var att kommunen skulle ta ansvar för sina ickehandlingar, säger flickans mamma till Sydsvenskan.
– Det känns ganska opersonligt när de bara lämnar över ansvaret till sitt försäkringsbolag. Förtroendet för Lunds kommun finns inte där längre, men vi vill lämna det här bakom oss så gott det går. För att få ett högre belopp hade vi varit tvungna att processa, men vi orkar inte dra i det här längre.
Ersättningsbeloppet betalas direkt till flickan och gäller bara de kränkningar som hon fått utstå, inte den övriga familjens lidande. Enligt meddelandet från försäkringsbolaget är kravet nu "slutgiltigt reglerat".
Gå till toppen