Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fermenterad fågel och säl – och andra annorlunda jultraditioner

Här hemma höjs inte ögonbrynen åt att det finns en julbock i Gävle som ofta brinner. Men i utländska medier uppmärksammas det som en annorlunda jultradition. Här har vi några julfiranden världen över som vi kan överraskas över.

Vi kan ju börja med julmaten, och röra oss över halva Atlanten med destination Grönland. Där lever både sälar och alkekung. De äts upp under vintern. Uppemot 500 fåglar packas in i ett sälskinn, som senare grävs ner i tre månader för fermentering.
Denna maträtt, som kallas för Kiviak och ska smaka som osten gorgonzola, äts bland annat under jul.
På andra sidan jordklotet, i Sydkorea har de också jultomte.
Men han har inte röda kläder. De är blå och han kallas för Santa Horabji vilket betyder Helige morfar eller farfar. I Österrike har jultomten med sig en kompanjon – Krampus. Han är en hårig och behornad skapelse som härstammar från tysk och österrikisk folklore, och som förekommer i flera filmer. Han ska under julfesterna bestraffa dumma barn. Läskigt.
En man utklädd till Krampus i staden Unken i Österrike.Bild: Kerstin Joensson
Längre söderut, nämligen i Katalonien, skapar julfirarna en egen varelse med namnet Tió, som betyder timmer. Han är cirka 30 centimeter stor och placeras på matbordet. Denna karaktär ska varje dag matas med frukt och gottis fram till julafton – då ska han slås med pinnar eller eldas upp. Och vips, medan barnen är i gång med detta så har föräldrarna hämtat julklapparna.
Tió.Bild: Wikipedia
I Venezuelas huvudstad Caracas besöker man – föga överraskande – kyrkan. Desto mer udda är att man åker rullskridskor till den på julafton. Då stängs flera vägar av i huvudstaden för bättre åtkomst för rullskridskoåkarna.
I landet vars flagga har samma färger som den svenska – Ukraina - dekorerar man granen med spindelnät.
Detta ska bringa tur och traditionen härstammar från en historia om att det en gång var en fattig kvinna som inte hade råd med att dekorera trädet. Men helt plötsligt så vaknade hon upp en dag, och såg att en spindel varit på besök. Nu var hennes gran dekorerad med glittrande spindelnät.
Tänk dig att ha ett julgransträd som går att äta.
Då flyttar du till Indien – där de inte har har klassiska barrträd. Så man dekorerar banan- och mangoträd istället.
Efter julmaten är det dags att röra på sig, kan vissa tycka. Och det gör man i de ortodoxa grannländerna Etiopien och Eritrea, där man på juldagen ägnar sig åt sporten Gena som enligt sägnen spelades av fåraherdarna den natt Jesus föddes.
Det är en sport som liknar en blandning av landhockey och rugby.
God jul!
Källa: The Huffington post och Momondo
Gå till toppen