Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pia Rehnquist: Fler prenumeranter ger en riktigt god jul

Lunds domkyrka. Arkivbild.Bild: Hussein El-alawi
De senaste åren har jag varit på julnattsmässa i Lunds domkyrka. Det är en mäktig känsla att sitta vid midnatt på en gammal kyrkobänk av trä och se människor strömma in från alla håll i det upplysta kyrkorummet. En del är snapsglada, andra tydligt fokuserade, ganska många är sömniga och de allra yngsta brukar ha vissa problem med koncentrationen. För mig är det en fin och värdig avslutning på julafton, att få tid till eftertanke där i det fulla kyrkorummet med anor från 1100-talet.
Här på Sydsvenskan är julafton annars en arbetsdag, precis som alla andra dagar om året. Vår redaktion pausar aldrig, inte ens under dagens Kalle Anka på teve eller julottan imorgon bitti. Det är bland annat därför vi kan servera er de mest initierade nyheterna, de mest kunniga analyserna och den mest intressanta debatten.
Som chefredaktör kan jag sammanfatta ett mycket lyckat 2017. Totalt har vi under året publicerat en bra bit över 50 000 texter på vår sajt och paketerat ungefär hälften i papperstidningar och e-tidningar. Vår journalistik har fått stort genomslag och lyft upp viktiga frågor både på den lokala, regionala och nationella agendan.
Nyhetsmässigt var vi först att berätta om Vellingemoderaternas förslag till tiggeriförbud, vi har nystat upp den misstänkta bedrägerihärvan kring en av landets största bostadsrättsföreningar (brf Ida), vi har följt och granskat Lunds bakteriedrabbade vatten och redan i våras satte vi nationellt ljus på arbetsmiljön för vårdanställda som tar hand om skadade gängkriminella – och så vidare, och så vidare.
Men en tidning är mer än stenhårda nyheter. Vi har också berört med starka personliga historier, publicerat debattinlägg och själva drivit opinion i viktiga frågor. Berättelsen om Anna som skadades allvarligt vid en vansinneskörning i Malmö häromåret lämnar ingen oberörd och det är också den enskilda text som lockat flest nya digitala prenumeranter.
Det är med stolthet och glädje som jag kan konstatera att vi nu har betydligt fler prenumeranter än när året började. Tack vare detta kan vi lägga ännu mer resurser på kvalificerad journalistik, på fler granskningar och skildringar som gör skillnad i era liv. Inom kort återkommer vi med ett par tydliga satsningar för nästa år. Men innan dess ska vi ägna oss åt varandra, åt eftertanke och kanske åt en eller annan bit av skinka eller sill.
Tack för att du läser Sydsvenskan!
En riktigt god jul önskar jag alla läsare.
Gå till toppen