Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Tack för kaffet" tackar för sig

En ung tjej med sömnproblem och chokladsug. Josefine Åhrmans snitsiga och självbiografiska "Tack för kaffet" är först ut bland årets gästserier från Serieskolan i Malmö.

Sjunde och sista avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman.
Sjätte avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.
Femte avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.
Fjärde avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.
Tredje avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.
Andra avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.
Första avsnittet av serien "Tack för kaffet" av Josefine Åhrman. I en vecka kommer ett nytt avsnitt varje dag.
Varje höst får de nya serieeleverna på Kvarnby Folkhögskola prova på att göra strippserier, och en chans att bli uttagen till Sydsvenskans gästserie.
Och varje höst muttras det lite i klassrummet. Strippserier? Det är ju ett förlegat format, med tillkämpade punchlines. Något väldigt fjuttigt om man drömmer om att slå världen med häpnad med grafiska romaner.
Josefine Åhrman tillhör undantagen. Hon är uppvuxen på en diet av Larson och Rocky.
– Innan jag började på skolan hade jag nästan utgått från att alla serier är strippar, förutom DC/Marvel och manga. Jag hade faktiskt inte alls läst så många andra former av serier.
Josefine Åhrman.
Inte så märkligt då att hon såg fram mot skoluppgiften.
– Jag hade bara gått och väntat på att vi skulle få göra strippar!
Och hon visste precis vad hon skulle göra. Att "Tack för kaffet" känns ovanligt fullgången och färdig som strippserie beror på att Josefine Åhrman har ritat serien till och från sedan 2014. Hon kom på den då hon var på resa i Australien, och under flera månader satt fast i Perth utan pengar och var tvungen att jobba som servitris.
Huvudpersonen är en humoristisk version av henne själv, och hon utgår från egna upplevelser.
– Den är inte helt självbiografisk, men till stor del. Som att jag är svag för choklad eller har svårt för att sova. Och min bästis finns med, det är henne jag pratar med om pengar i en av stripparna. Det är kul att berätta om sitt liv i en sådan form. Det kommer ju nya idéer hela tiden.
Att människor i hennes omgivning hamnar i serien är inte alltid problemfritt. En gång återgav hon i strippform ett telefonsamtal från Australien till sin mamma i Sverige.
– Jag sa till mamma "en fördel med att nå botten är att det inte kan bli värre". Och så svarar hon: "ja, tills man inser att man inte har nått botten", haha. Hon blev upprörd över att jag tog med det i serien, eftersom hon tyckte att hon framstod som en dålig mamma.
I våras samlade Josefine Åhrman "Tack för kaffet" i ett fanzine som rönte uppmärksamhet på Stockholms seriefestival. Det ledde till att hon fick medverka på utställningen "Pang, pang patriarkatet", med etablerade namn som Lina Neidestam och Ellen Ekman.
– Jag kan absolut tänka mig att jobba med "Tack för kaffet" på heltid.
Josefine Åhrman är från Göteborg, och har tidigare jobbat inom restaurang och skola, och har också gått en förberedande konstskola. Hon kan tänka sig att stanna i Malmö ytterligare ett år, och gå det andra året på Serieskolan.
– Jag trodde att jag skulle längta efter Göteborg, men jag känner bara att Malmö är så himla härligt. Det är en så levande stad och det är så många som håller på med kultur. Det är lite mindre, och inte lika stressigt här.

Gästserien

Eleverna på Serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö får varje år en chans att publiceras i Sydsvenskan. En jury på tidningen väljer ut tre bidrag. I årets jury ingick Sydsvenskans Martin Andersson, Annika Harlegård, Mattias Oscarsson, Filip Yifter-Svensson och Jenny Rydqvist. Serierna publiceras på sydsvenskan.se.
Först ut är Josefine Åhrman med "Tack för kaffet". Där efter följer "Innan du vaknar" av Svalan Sörblom och "Panik i Malmö" av Andrea Udd.
Gå till toppen