Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusen firar jul på Moriskan

En tomte, ett julbord, tvåhundra volontärer, tusen gäster och femtusen julklappar – det är ”Jalla jalla en Jul för Alla!” På Moriskan bjuds utsatta människor på ett kalas som varar hela julafton.

Bland julfestens erbjudanden finns en pratstund med Tomten – som dock får vänta på att de unga gästerna ska leka av sig lite.Bild: Daniel Rydén
– Julmaten är ännu bättre än förra året, säger Marielle Sterner, ordförande i Kort om Samhället, en förening som driver ideella projekt i Malmö och för andra gången ordnar julaftonsfirande för stadens utsatta.
Utsatt är den som är hemlös, fattig, hotad, ensam eller behöver stöd av andra skäl. Förra året kom tusen personer till julfesten på Moriskan, som varar fram till klockan åtta på julkvällen. I år räknar arrangörerna med minst lika många.
– Den julmat som vi inte har fått i gåva av våra donatorer har vi köpt själva för pengar som Crafoordska stiftelsen har gett oss, säger Alice Berger som är ansvarig för de tvåhundra volontärer som arbetat med denna julfest sedan i våras.
Alice Berger och Marielle Sterner håller i julfesten som projektföreningen Kort om Malmö ordnar för Malmös utsatta.
Femtusen paket har skänkts till julaftonens julklappsutdelning, och de passar både för vuxna och barn.
– Och det räcker till flera paket per person, säger Frita Fritzon som ansvarar för klapphögen, som när festen började låg väl dold bakom det skynke som skulle bli fiskdamm under eftermiddagen.
Christoffer Göransson och Mia Latvala ansvarar för maten på de utsattas julbord.Bild: Daniel Rydén
I stora salen stod långborden dukade och på bardisken ångade grytorna. I foajén erbjöd professionella frisörer gratis hårklippning.
Tidigare arrangerade Soppkök Malmö julfirandet på Moriskan. Inför julen 2016 tog Kort om Samhället över.
– Men vi var med i den tidigare organisationen, så det blev egentligen en fortsättning, säger Mariella Sterner
Gå till toppen