Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Han får stort anslag för projekt om barn, hjärtproblem och cancer

Petru Liuba, överläkare och universitetslektor i Lund, har tilldelats 700 000 kronor av Hjärt-lungfonden och Barncancerfonden.
Liuba forskar om barn som behandlats för cancer och sedan löper ökad risk att få en hjärtmuskelsjukdom.

Petru Liubas forskning stöttas av Hjärt-lungfonden och Barncancerfonden.Bild: Privat
– Det är viktigt med stora anslag som detta för att kunna driva forskningen framåt, säger Petru Liuba.
Hans kliniska projekt är ett samarbete mellan barnkardiologer och barnonkologer, och även molekylärbiologer bidrar. Detta projekt genomför han med Olof Broberg, läkare, barnkardiolog och doktorand i denna studie.
– Vi studerar yngre vuxna som haft cancer som barn. Hos dem försöker vi hitta tidiga tecken på förändringar i hjärtmuskeln och cirkulationssystemet, säger Petru Liuba.
Barncanceröverlevare löper stor risk att drabbas av hjärtkärlsjukdom tidigt i livet, så en del i projektet är att försöka förstå varför barn som tidigare haft cancer löper större risk att få skador på blodbanan och hjärtmuskeln.
– Vi vill förstå varför de här förändringarna kommer, vilka mekanismerna är. Vi misstänker att det bland annat har att göra med tidigare behandlingar, som cellgift och strålbehandling, och att kroppen svarar annorlunda på infektioner och inflammationer.
– Säkert finns här också andra faktorer som vi inte har kännedom om ännu.
Petru Liuba påpekar att man i dag vill använda reproducerbara ämnen, så kallade biomarkörer, som cirkulerar i kroppens blodbana och som hjälper till med att hitta tidiga tecken på hjärtkärlsjukdom.
– Det nya i den här studien är att vi använder sådana ämnen i kombination med andra nyare ultraljudsmått på tidiga kärlsjukdomsförändringar.
Hjärt-lungfonden och Barncancerfonden har i den här omgången delat ut sammanlagt 5 miljoner kronor till fyra svenska forskare som studerar hjärt- och cancerfrågor.
Gå till toppen