Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Hjärterum kunde ge härbärge i unionen

Och det hände sig vid den tiden att från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) utgick ett påbud att hela folket skulle öppna sina hjärtan och sedan försäkrade statsminister Stefan Löfven (S) att hans Europa inte bygger några murar. Detta var inte första gången en svensk politiker lovade öppenhet och solidaritet med dem som lider, men hösten 2015 skulle villkoren ändras.
För då färdades många människor på flykt, var och en till en plats där hen ville skapa sig en trygg framtid.
Och eftersom flyktingarna hade hört att Europa var tryggt och rikt så var det hit de sökte sig, de som kom från bibliska trakter i Mellanöstern och många, många andra.
Och de kom i hundratusentals och det fanns icke rum för dem i härbärget.
Det sades att välfärdssamhället höll på att rämna. Systemkollaps. Och ja, ska svenskarna ha det bättre än merparten av världens befolkning också framöver så krävs nya grepp – och konsekventa regler som sedan också följs.
En tvärvändning följde.
För i samma nejd, i Europa, fanns en rad länder som inte ställde upp på EU:s gemensamma åtaganden med flyktingkvoter och som inte respekterade rätten att söka asyl och få sin sak prövad. De kallade sig Visegradländerna och höll vakt vid sina gränser. Vissa tog rentav till argumentet att den kristna kulturen var hotad för att så många av dem som kom var muslimer – som om inte det centrala i det kristna, det kristnaste av allt, var det kärleksbudskapet om att älska sin nästa.
Länder som vill vara med i EU för att på det sättet få ta del av tillväxt och ökande välstånd borde också ställa upp på unionens gemensamma förpliktelser. Och på den liberala demokratiska ordning som präglat det europeiska samarbetet. Men inte heller de vise männens och visa kvinnornas sista toppmöte för året gav någon lösning.
Så när juldagarna är till ända är det dags för ledarna att kavla upp ärmarna och säga: ”Låt oss nu gå till Bryssel och se vad som kan göras bättre”. Unionen behövs mer än någonsin i en otrygg värld och flyktingströmmen kommer inte att avta. Förhoppningsvis är detta vad EU-ledarna nu under helgerna gömmer och begrundar i sitt hjärta.
Gå till toppen