Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

AI kommer att skaka om världen

Mänskligheten har genom historien varit med om flera stora teknikgenombrott, men artificiell intelligens (AI) kan mycket väl bli ett av de största. Mängder av jobb riskerar att försvinna, men kanske viktigast: hur nära in på livet vill vi släppa den nya "mänskliga" tekniken? I dag finns det många frågor om AI, men väldigt få svar.

Det krävs mer folkbildning för att svenskarna ska kunna ta ställning till vad som är bra och vad som är dåligt med artificiell intelligens (AI), anser Simon Winter, doktor i kognitionsvetenskap.Bild: Björn Ewenfeldt/TT
Begreppet artificiell intelligens dök upp första gången för över 60 år sedan, även om de tänkande maskinerna eller robotarna långt tidigare hade bildat en egen genre inom science fiction. När begreppet myntades hade det bara gått några år sedan britten och matematikern Alan Turing uppfann den första datorn och i grunden är dagens datorer, om än oändligt mycket mer kraftfulla, bara förbättringar. Datorer tänker inte själva utan de lyder våra kommandon genom olika programvaror.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen