Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Niklas Rådströms monolog om döden gör ont

Bild: Mondial

Niklas Rådström

BOKEN. När det kommer till kritan - en monolog Mondial

”Det här handlar inte om döden, det handlar om att leva.” Så står det trotsigt mot slutet av Niklas Rådströms åttio sidor långa monolog ”När det kommer till kritan”. Men nej. Från första sidan till sista handlar hans text om döden.
Den har skrivits som en scenisk monolog, men jag är glad att jag inte har utlämnats till den på teatern. Det skulle bli svårare att värja sig om de här orden uttalades av en röst ur en kropp i ett rum, en dödlig kropp som min.
Lätt är det inte nu heller. Rådströms text talar plågsamt rakt till den som läser. Dramatiserad av en skådespelare skulle den, tror jag, bli outhärdlig på det där sättet som riktigt bra teater kan bli.
Men vår dödlighet är inte teater. Döden är på riktigt. Det vet Niklas Rådström. I korta textfragment om allt från hjärtinfarkt till att bli svald av en val, jonglerar han med döden som med brinnande facklor. Ett par gånger tror jag att han ska tappa det. Det är nog meningen. Han gör det med flit, för att ge mig hjärtklappning.
I ”När det kommer till kritan” används teatermonologens form för att skapa ett litterärt verk, snarare eller väl så mycket som en text för scenen. Textens ensamma skådespelare.
Jag. Ska. Dö.
En dag ska jag dö.
Jag.
Insikten bryter mina tankar mitt itu.
Jag försöker tröstamig själv så som jag en gång tröstade ett barn i ångest inför döden: Ja, alla ska dö, men vi behöver bara göra det en gång. Men hjälper det att tänka så?
Jag vet inte. Ja och nej. När monologen tar slut är det skönt att släppa alla sådana frågor. Jag kan fortsätta med mitt, i det ljusa glammande rika livet, och inbilla mig att inget var på riktigt, att det bara var en pjäs, bara en bok. Eller? Inte riktigt.
Rådströms text har små, små hullingar. Den behåller greppet, fastnar som en kardborre i håret. Irriterad vill jag slita loss den, då fastnar den bara mer och det gör ont.
Gå till toppen