Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt fall av mässling upptäckt i Göteborg

Sahlgrenska universitetssjukhuset har upptäckt ett nytt fall av mässling. Det är nu åtta konstaterade fall av den smittsamma sjukdomen sedan den 10 december.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är i stabsläge efter att flera personer mässlingsmittats. Arkivbild.Bild: Jonas Dagson/TT
Sjukhuset är i stabsläge med extra beredskap och vårdpersonal som satts in för att undvika att smittan sprids vidare.
– Det är för att kunna jobba på högvarv för att spåra eventuella smittade, säger jourhavande sjukhusdirektör Anne Haglund Olmarker till P4 Göteborg.
Ett fall av smittan upptäcktes tidigt, den 10 december, då en ovaccinerad person sökte vård på Östra sjukhusets akutmottagning.
Det är under den senaste veckan som sex ytterligare fall konstaterats av sjukdomen, bland annat hos ett barn som sökt vård på barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus natten mellan 22 och 23 december.
Läs också Låt inte mässlingen komma tillbaka.
På eftermiddagen den 26 december upptäcktes det åttonde fallet, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.
Situationen bedöms vara under kontroll men det finns fortfarande risk för att fler fall dyker upp. Fram till den 11 januari kan nya sjuka personer upptäckas utifrån fallet som skedde den 10 december, enligt sjukhuset.
Smittspårning pågår och sjukhuset uppger att alla som kan ha utsatts har identifierats.
– Det är väldigt viktigt att få tag på dem som varit i kontakt med mässlingsfallen, så att man kan ge dem förebyggande behandling som hindrar att de blir akut sjuka, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT på juldagen.
Gå till toppen