Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

IQ-nivån sjunker hos norrmän och danskar

I Norden har medborgarnas intelligenskvot länge haft en positiv utveckling, men nu påvisar forskning ett fallande resultat i Skandinavien, skriver Forskning och framsteg.

Under större delen av 1900-talet har människan presterat bättre och bättre i olika IQ-tester – nästan tre poängs ökning per decennium. Detta förklarar statsvetaren James Flynn med att skola och arbetsliv blivit allt mer abstrakt och rationellt, vilket har påverkat människans sätt att tänka.
Men IQ-resultaten har börjat ändra riktning, sedan mitten av 1990-talet har resultaten sjunkit med cirka 0,23 poäng per år. Vilket skulle innebära att skandinavernas genomsnittliga IQ har sjunkit med sju poäng när vi når år 2025.
Fakta

Flynneffekten

Flynneffekten är tendensen att resultaten från intelligenstester blir högre för varje år, något som kan påvisas i hela världen. Effekten är döpt efter den nyzeeländske statsvetaren James Flynn.

Mest är det finländarnas och norrmännens intelligensnivå som sjunkit, tätt följt av Danmark medan data saknas i Sverige. Men James Flynn kan tänka sig att det är en ungefärlig nivå med våra grannländer och resultaten var ungefär likadana i mitten av 90-talet
– Det kan vara så att Skandinavien ligger före en större trend, säger han. Flera andra länder visar tecken på stagnation i IQ-tillväxt, till exempel Storbritannien, Nederländerna, Estland och Tyskland. Men i USA fortsätter IQ att stiga, säger han till Forskning och Framsteg.
James Flynn är tveksam till att denna trend går att vända och menar att den tidigare ökningen borde användas till något vettigt. Som till exempel att läsa fler tjocka böcker. Gärna historia.
Gå till toppen