Vellinge

Näsetborna får en ny tradition – Nyårsdoppet i Skanör

Glöm dopp i grytan. Nu får Näsetborna en ny jultradition: Nyårsdoppet i Skanörs hamn.

Efter Nyårsdoppet ska Näsets roligaste badmössa utses. "Ju roligare mössa, ju roligare grej. Vill du bara komma ner och heja på så gör du det. Vill du gå "all-in" och ha den galnaste badmössan kan du ta fasta på det. Det här passar alla – och alla kan vara med", säger Malin Ahrholt på Friskis och Svettis i Vellinge.Bild: Privat
Det finns inget dåligt väder – bara dåliga badkläder. Friskis och Svettis i Vellinge fyller 30 och toppar jubileumsåret med att införa en ny tradition – nyårsdoppet.
Malin Ahrholt, som sitter i föreningens styrelse, menar att konceptet redan finns på andra platser.
– Man associerar gärna Näset med sommar och bad, men vinterbadandet är ju också populärt i Skåne, så vi hoppas att många dyker upp. Förhoppningen är att det kan bli lite folkfest även såhär vintertid.
Föreningens eget "träna ute-gäng" kör igång med ett pass i hamnen redan klockan 10 på Nyårsafton och återvänder en timme senare för att svalka av sig tillsammans med andra deltagare.
– Näset och Skanörs hamn med sin natur gör så mycket både för själ, hjärta och kropp. Det är det viktigaste med en träff som den här – att alla kan vara med. Att vistas i den miljön och i ett sammanhang med många andra.
Att Näsetborna gillar att klä ut sig och utmana grannar och kollegor står klart vid de årliga drabbningarna Gåsaloppet på midsommar och Sandslottstävlingen i juli. Nu tillkommer ytterligare en tradition i samma anda – att utse Näsets roligaste badmössa. Mössan är inget krav för att delta, bara en bonus.
– Jag misstänker att det kommer att bli en del interna tävlingar och vi hoppas att det dyker upp några otippade stjärnskott utifrån. Man kan ju alltid glida in med den snyggaste mössan och bara regera, säger Malin Ahrholt.
Det kostar inget att delta, förutom om man vill plocka pris för bästa badmössan. Pengarna ska täcka föreningens egna utlägg för evenemanget.
– Tar man med en tjuga är man också med i utlottningen av vinsterna, men själva tävlingen är bara en kul grej. Annars är det mest påhejande och nyårsgratulationer som vi ser fram emot.
Flera lokala föreningar och handlare har bjudits in. Deltagare och påhejare är också välkomna att dricka glögg i seglarnas klubbhus, som ligger i närheten av badplatsen.
Malin Ahrholt har redan fått klartecken från ett trettiotal deltagare, och hoppas att många fler ska ansluta.
– Vi som bor på Näset och i kommunen vill ha ökad aktivitet i hamnen året runt. Man får hoppas att det här blir en återkommande grej.
Fakta

Nyårsdoppet i Skanörs hamn

När: Starten går på stranden nedanför restaurang Badhytten klockan 11 på nyårsafton.

Medtag: Tjocka släkten, grannarna och en rolig badmössa. Kreativitet belönas. En jury kommer att utse de tre vinnare som har Näsets roligaste badmössor. Övriga deltagare får en goodiebag.

Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen